Život na iskopavanjima, Srbija

Film beleži arheološka istraživanja na kasnoantičkom lokalitetu Glac, gde profesor arheologije iz Australije i njegov kolega iz Srbije otkrivaju ostatke rimske palate skrivene u pšeničnom polju, na periferiji Sremske Mitrovice.

Multidisciplinarni tim stručnjaka, kopajući milimetar po milimetar, bori se sa vremenom, klimatskim uslovima, kradljivcima i međusobno, kako bi se rešila viševekovna misterija izgubljene rimske palate. Na osnovu dosadašnjih rezultata istraživanja, postoje jake indicije da je u pitanju palata rimskog cara Maksimijana.

Film prati proces iskopavanja tokom kampanje 2018. godine, sa posebnim naglaskom na kulturnu i naučnu razmenu između istraživača, studenata i učenika koji su mahom iz Srbije i Australije. Kroz priču o bogatoj istoriji Sirmijuma, sa novootkrivenim detaljima Sremska Mitrovica postaje važna destinacija na mapi kulturno istorijskih spomenika Srbije.

Vodeći partneri na Projektu Glac su Arheološki institut u Beogradu i Univerzitet u Sidneju, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Muzeja Srema, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice, Ambasade Australije u Beogradu i Mitrovačke gimnazije.