Око: Четврт века нестали

Од ратова који су се водили на овим просторима прошле су две деценије, још 12 хиљада породица чека одговор на питање где су њихови родитељи, деца, браћа.

Према подацима Међународног комитета Црвеног крста, 10.154 људи различитих нација, са подручја бивше СФРЈ, нема свој гроб, ни завршену животну причу. Њихови најближи се неретко надају да су можда негде још увек живи. И док су Загреб, Сарајево и Приштина усвојили законе  који уређује ово поље, породице које живе у централној Србији морају  нестале да прогласе мртвима, како би решили правне проблеме, јер закон не познаје категорију - нестали у ратовима.

У Емисији Око о судбинама несталих чланова својих породица говоре: Душко Челић и Драган Пјевач из Координације српских удружења породица несталих са подручја Југославије и Исидора Граорац из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске. О томе како теку преговори са Хрватском, БиХ, Хрватском и Приштином говори Вељко Одаловић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]