Читај ми!

Jutarnji dijalog vlasti i opozicije – iza kulisa

Dijalog stranačkih predstavnika u Jutarnjem programu otpočeo je 1. jula. Tokom protekla četiri meseca, emitovano je osamnaest razgovora (ili pokušaja razgovora). Gosti su uvek dan ranije informisani o tome s kim razgovaraju i o kojim temama. RTS predlaže teme razgovora (to su uglavnom glavne vesti tih dana), ali ne bira goste po imenu i prezimenu, već ostavlja strankama da odluče ko od njihovih predstavnika može najbolje da predstavi njihove stavove o zadatoj temi ili, jednostavno, da govori u ime njih.

Ubrzo pošto je u Skupštini Srbije otpočeo međupartijski dijalog, počelo je i emitovanje razgovora stranačkih predstavnika u Jutarnjem programu. Pojednostavljeno rečeno, ono što se odvija na dva koloseka dijaloga, sada je i pred kamerama, uživo.

Četiri meseca kasnije, pošto je dijalog već završen i došlo se i do predloga sporazuma o izbornim uslovima (koji su neki potpisali a neki ne, ali najavljuje se njegova primena), ono što je u početku bilo tema razgovora (izborni uslovi) je promenjeno i već nekoliko nedelja razgovaramo o drugim temama koje su aktuelne (epidemija, dijalog Beograda i Prištine, odnos prema EU i sl. zavisno od nedelje do nedelje).

Plan je da se gledaoci informišu i o tim segmentima programa stranaka u Srbiji.

Sa kim su u studiju i o čemu će se razgovarati – obe strane koje gostuju uvek su informisane dan ranije, dok se poziv za gostovanje strankama upućuje bar dva dana ranije.

Izuzetak je bio samo poslednji dijalog, u petak, 29. oktobra.

Kako je u sredu uveče jedna strana otkazala gostovanje, dijalog planiran za četvrtak 28. je otkazan i u četvrtak su za petak pozvani drugi gosti.

Vrlo brzo, dobili smo potvrdne odgovore: iz DS-a su javili da je njihov predstavnik Dragana Rakić, a gotovo istovremeno iz SNS-a da njih predstavlja Vladimir Orlić.

I gospođa Rakić i gospodin Orlić su znali "ko je sa druge strane" – to ponovo naglašavam jer nema iznenađenja, svi gosti uvek znaju s kim će i o čemu sutra razgovarati.

Osim u jednom slučaju.

Kada smo u utorak, 7. oktobra, Stranci slobode i pravde i Srpskoj naprednoj stranci uputili poziv za gostovanje, nisam mogla ni da pretpostavim da ni ja kao voditelj do 10. oktobra ujutro neću znati ko su, u stvari, gosti.

Naime, nakon dva dana posredovanja i ugovaranja, u četvrtak sam informisana samo da ćemo sigurno imati goste. Ko će to biti, niko nije želeo da otkrije pre druge strane, tako da se ispostavilo – saznaćemo neposredno pred početak razgovora.

Kolege iz obezbeđenja i protokola negodovale su jer nisu znale ko će im se pojaviti na ulazu (a tog jutra gosti u Jutarnjem bili su i inostrani zvaničnici čiji dolazak podrazumeva poseban protokol koji podrazumeva da se zna ko u zgradu ulazi), a još nisam sigurna da li je više bilo komično ili tužno petnaestak minuta pred ulazak u studio čekati "goste iznenađenja" i gledajući kroz prozor kancelarije otkrivati ko će se u stvari pojaviti.

Došli su Borko Stefanović i Vladimir Orlić – jedan na ulaz u Aberdarevoj, drugi u Takovskoj.

I naravno – to nije normalna situacija.

Uopšte nije normalno da se pripremate za razgovor u kojem ne znate sa kim tačno razgovarate.

Niti da se tokom tzv. foršpana u Jutarnjem najavljuju neimenovani predstavnici stranaka, a uvek se gosti najavljuju po imenu i uz fotografiju. Nepotrebna "misterija" oko imena gostiju nije samo nepoštovanje RTS-a kao institucije, već brojnih gledalaca Jutarnjeg programa.

Zašto smo na to pristali? Zato jer su okolnosti takve da su mnogi preosetljivi, navijački raspoloženi... u takvoj situaciji odlučili smo da bar mi učinimo sve, makar i na sopstvenu štetu, da omogućimo da do razgovora uopšte dođe. Kako je izgledao, gledaoci su videli u programu.

I to je, u najkraćem, ono što prethodi i što se ne vidi u dvadesetak minuta programa. Istovremeno, to je i odgovor na pitanje "zašto neke goste namerno iznova zovem", a koje sam čula u nekim medijima (ne znam da li je postavljeno iz naivnosti ili neobaveštenosti ili je neki treći razlog u pitanju, ali nijedan nije opravdan).

Neki su gosti već počeli da se ponavljaju – neki će se ponoviti, zovemo sve opet, redom, ukrug. To je odgovor onim predstavnicima stranaka koji pitaju kada će ponovo doći na red.

Za njih i dodatna napomena: kolega Zoran Stanojević ima četiri gosta utorkom u emisiji "Reč na reč". Nastojimo da "promešamo karte" i da ne zovemo u istoj nedelji iste stranke, ukoliko je to moguće.

Za razliku od emisije "Reč na reč", koja ima strogo definisana pravila, u Jutarnjem programu nema utišavanja mikrofona. Jutarnji razgovori su pokušaj (koji ponekad i uspeva) da do razgovora dođe, da se dva gosta koji pretenduju na ozbiljno bavljenje politikom navedu da se ozbiljno ponašaju, da pokušaju da čuju i onog drugog.

Kao voditelj, trudim se (bez povišenog tona čak i kad su gosti bučni) da ih vratim na temu, da dobijem odgovor na pitanje i da upozorim, kad zatreba, da treba da se ponašaju primereno mestu na kom se nalaze i terminu u kom gostuju, da vode računa o načinu izražavanja... Da ne treba da viču, jer se i bez mnogo buke može saopštiti stav, pristojno i argumentovano.

Na pitanje koje se takođe čulo (u nekim medijima) tokom proteklih nedelja: "Kakva je to debata kad u njoj postoji i druga strana, a ne samo jedan gost koji bi saopštio svoj stav?", nemam odgovor.

Dijalog može biti pristojan ili ne, mogu mu se pripisati različiti epiteti, ali da bi postojao, u njemu, po definiciji, moraju da učestvuju dve strane.

I tu se voditelj ne računa – mi nismo ničiji politički protivnici, mi samo pitamo i vodimo računa da gledaoci našeg programa taj program i odgovore na pitanja čuju.

Dijalog je ogledalo političkog života u Srbiji u kom, primećujem, svako gleda samo svoj odraz. Ali, mnogi zaboravljaju da je svako sâm odgovoran za to da li će mu se dopasti slika koju u ogledalu vidi.

Spisak emisija Jutarnjeg programa u kojima su dijalog vodili predstavnici stranaka:

Jul: 

1. jul - Miloš Jovanović iz DSS-a i Vladimir Orlić iz SNS-a  

8. jul - Zoran Lutovac iz DS-a i Aleksandar Šapić iz SNS-a  

14. jul - Boris Tadić iz SDS-a i Ivica Dačić iz SPS-a 

23. julAris Movsesijan iz Nove stranke i Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista 

30. jul - Milica Đurđević Stamenkovski iz pokreta Zavetnici i Đorđe Milićević iz SPS-a  

Avgust:

3. avgustBoško Obradović iz Dveri i Jelena Obradović iz SNS-a 

12. avgustDobrica Veselinović iz "Ne davimo Beograd" i Dejan Kesar iz SNS-a 

19. avgustAleksandar Šešelj iz SRS- i Bojan Kostreš iz LSV-a 

27. avgustMiroslav Aleksić iz Narodne stranke i Vladimir Orlić iz SNS-a  

Septembar:

3. septembarVojin Biljić iz "Dosta je bilo"i Žarko Obradović iz SPS-a 

10. septembarBorko Stefanović iz SSP-a i Vladimir Orlić iz SNS-a   

16. septembarMilovan Jakovljević iz Dveri i Đorđe Milićević iz SPS-a 

23. septembar - Nebojša Zelenović iz "Zajedno za Srbiju" i Bojan Torbica iz Pokreta socijalista 

Oktobar:

1. oktobarTatjana Macura iz SMS-a i Nataša Mihailović iz SDPS-a  

7. oktobar Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana i Nevena Đurić iz SNS-a  

14. oktobarMiloš Jovanović iz DSS-a (koalicija NADA) i Branimir Jovanović iz SDPS-a  

21. oktobarMiroslav Aleksić iz Narodne stranke i Đorđe Milićević iz SPS-a  

29. oktobarDragana Rakić iz DS-a i Vladimir Orlić iz SNS-a  

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво