Читај ми!

Зеленовић и Торбица за РТС о унапређењу изборних услова

У оквиру циклуса разговора представника власти и опозиције на РТС-у, Небојша Зеленовић из Заједно за Србију и Бојан Торбица из Покрета социјалиста говорили су о дијалогу и унапређењу изборних услова. Зеленовић је рекао у дебати да неће учествовати "ни у каквој фарси, већ само у суштинским променама", док је Торбица упитао да ли постоји нека држава на свету где у Републичкој изборној комисији има ванпарламентарне опозиције.

После завршене друге фазе међупартијског дијалога уз посредовање европских посланика, предложене су одређене измене у изборном процесу. Власт поручује да је прихватила неке захтеве који раније нису постојали, опозиција - да то није довољно.  

Прошлог викенда имали смо другу фазу дијалога уз посредовање европских посланика и после тога појавио се документ у 16 тачака.

Небојша Зеленовић из Заједно за Србију је рекао да се документ појавио као резултат дугог разговарања и учествовања свих страна и захвалио колегама из ЕУ који су хтели да помогну да се изборни процес унапреди јер, како каже, очигледно је да он није добар и очигледно је да људи у Србији немају прилику да слободно гласају.

"Тај процес је требало да доведе до суштинске промене, али се то кроз ова последња два дана разговора није десило. Нажалост, ништа од наших захтева се није уврстило у тај документ и ми на крају нисмо могли да га прихватимо. Власт није дала прилику да људи имају слободне услове и ми документ нисмо прихватили", истакао је Зеленовић.

Према његовим речима, није нормално да људи немају где да чују другачије мишљење, треба да се гласа слободно, треба да се избаци мафија из изборног процеса, треба да се омогући слободно извештавање, као и да се обезбеди да не дође до крађе на изборним местима.

Бојан Торбица из Покрета социјалиста је подсетио на период из 2019. године, када је, како каже, Зеленовић дошао са захтевом од 40 тачака, на шта је одговорено да се не може све прихватити, али да се може разговарати, на шта су они напустили разговоре и касније бојкотовали изборе.

"Европски посланици нису овде од јуче, они су ту од 2019. и добро су упознати са преговорима. Ово није био партијски дијалог, већ монолог, јер опозиција није хтела да разговара са представницима власти, већ само са посредницима из ЕУ, надајући се да ће их они увести у парламент", нагласио је Торбица.

Зеленовић је приметио да се то што је ишао у ЕУ и консултовао се са колегама из Покрета зелених, одмах тумачи као издајство. "Зашто је проблем разговарати са људима са којима желите да припадате. Ако сам разумео, ова држава жели у ЕУ", рекао је Зеленовић.

О учешћу у Регулаторном телу 

Предвиђено је Регулаторно тело у којем би требало да буде и шест чланова из редова ванпарламентарне опозиције. 

Зеленовић је рекао да такав предлог они неће прихватити, јер та тела нису никаква надзорна, већ саветодавна.

Торбица је упитао да ли постоји нека држава на свету где у Републичкој изборној комисији има ванпарламентарне опозиције и додао да је овде проблем што ванпарламентарна опозиција нема већину у Републичкој изборној комисији.

"Републичка изборна комисија има извршне овлашћења и није само саветодавно тело", додао је Торбица.

Зеленовић је објаснио да РИК треба да издаје обавезујуће упутство и зато су тражили да то упутство уради суштинске ствари - стварно омогући слободне изборе.

Како је рекао, неће учествовати ни у каквој фарси, већ само у суштинским променама и позвао људе да се окупе и изразе своје незадовољство, како би им била објашњена веза између тога да људи слободно гласају и имају добро лечење.

Торбица је рекао да се види разлика између Србије некада и сада, јер сада имамо простора да размишљамо и о заштити животне средине. "Ми данас отварамо фабрике, које су они тада затварали", навео је Торбица.

Представник Заједно за Србију напомиње да не може да се каже да је заштита животе средине луксуз.

И након бурне дебате Зеленовић није могао да одговори да ли ће изаћи на изборе, док Торбица није могао да одговори да ли ће изаћи на изборе појединачно или у коалицији.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво