Читај ми!

Владимир Орлић и Милош Јовановић за РТС о дијалогу Београда и Приштине

У Скупштини Србије у току је међустраначки дијалог. Ванпарламентарним странкама које учествују у дијалогу без посредника, прошле недеље, дан пре него посланицима, представљен је извештај о Косову и Метохији. Председник Србије поручио је да Београд никада неће признати независност, као и да је решење у компромису. Како тај компромис виде представници власти и опозиције?

Владимир Орлић из Српске напредне странке наводи да је дијалог Београда и Приштина једина паметна ствар, а да је алтернатива томе катастрофа.

Истиче да је председник Вучић прошле недеље у Скупштини говорио о великим изазовима и страшним притисцима којима су изложени Србија и Срби на КиМ.

"Нажалост, на то смо и навикли годинама уназад, а данас имамо нешто што чини ствари додатно незгодним - у Приштини имате руководство које је одсечено од обзира реалности, нечега што подразумева жељу за договором, они су се поставили као екстремисти, као да свет није постојао пре њих", рекао је Орлић за РТС.

Указује да је од 2013. године, када је потписан Бриселски споразум, држава Србија јачала и није слабила, а то, каже, јако добро разумеју Срби на КиМ.

Према његовим речима, држава коју предводи Вучић урадила је за Србе на Косову све оно што нису они који су Србију водили радније.

Политику Вучића, истиче, подржава 95 одсто Срба на КиМ.

Наглашава да ће Србија наставити да инсистира на Заједници српских општина, додајући да то није питање за Аљбина Куртија као таквог, већ више за ЕУ која је гарант испуњења обавеза из Бриселског споразума.

Јовановић: Дијалог у Бриселу неће дати резултат

Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, наводи да инциденти који се посладњих дана догађају на КиМ нису ништа ново и да не изненађују.

Напомиње да је ДСС против политике која се води према Косову од 2008. године, од када се, каже, полако повлаче српске институције са КиМ.

Сматра да утицај Београда треба јачати на КиМ и додаје да истовремено треба радити на јачању централне Србије као такве – економски, војно...

"Врло јасно рећи да ће држава Србија у сваком тренутку гарнтовати безбедност Срба на КиМ. Можете да покажете јасну вољу и да дигнете тензију, за октаву или нијансу подићи наше ставове, реторику, а понекад и наше акције", истиче Јовановић.

Према његовим речима, нема магичног штапића када је реч о Косову. "Мора да постоји јасан сигнал Београда према нашим грађанима да неће бити остављени на цедилу", каже Јовановић.

Сматра да дијалог Београда и Приштине у Бриселу неће дати резултат, јер друга страна не сарађује.

"Треба инсистирати на одредбама Бриселског споразума које нису реализоване, колико год ја био против њега. Боље замрзнути конфликт него решење катастрофално за вас и ваше националне интересе", напомиње Јовановић.  

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се