Читај ми!

Биљић (ДЈБ) и Обрадовић (СПС) за РТС о унапређењу изборних услова

У оквиру циклуса разговора представника власти и опозиције на РТС-у, Војин Биљић из Покрета "Доста је било" и Жарко Обрадовић из Социјалистичке партије Србије говорили су о дијалогу о унапређењу изборних услова који се води без учешћа страних представника. Истакли су да не желе да излазе у јавност са изјавама о исходу разговора пре него што се постигне договор, као и да се надају да ће споразум бити усаглашен следеће седмице.

Потпредседник Покрета "Доста је било" Војин Биљић рекао је да је на међустраначком дијалогу постигнут договор да се у јавност не излази пре него што се постигне конкретан договор о изборним условима.

"Први пут је власт сада изашла са неким својим ставом поводом предлога опозиције. До сада је само опозиција износила неке своје предлоге, сада по први пут имамо став власти", казао је Биљић.

Додао је да је држави Србији у интересу да се побољшају изборни услови, да има јаку опозицију и функционалне институције, као и да су сви предлози Покрета "Доста је било" реални и у интересу грађана.

"То су предлози који се тичу медија, али и они који се тичу контроле изборног процеса, који се тичу тога да спречимо било какав вид крађе на бирачким местима", казао је Биљић.

Нагласио је да не дели толики оптимизам као поједини представници опозиције и да је скептичан.

Биљић је поручио да је добро што се разговара и што постоји тај вид дијалога и да је добро што заједно покушавају да дођу до неког резултата у интересу грађана Србије.

Потпредседник Социјалистичке партије Србије Жарко Обрадовић је навео да постојање дијалога показује добру вољу владајуће коалиције да се унапреди изборни процес и да не постоји ни траг сумње да се нешто лоше дешава у изборима или да грађани нису имали право да гласају за онога за кога желе.

Обрадовић је казао:"Мислим да се ствари крећу у добром правцу зато што полако долазимо до суштине. Да ли је стварна намера одређених политичких странака које учествују у дијалогу да се унапреди изборни процес или је намера да нађу повод да одустану од избора?"

Истакао је да је питање унапређења изборног процеса саставни део политичког система сваке земље.

"Заборавља се да смо ми у разговорима који су вођени од 2019. до сада већ имали сијасет предлога конкретних, који су усвојени", рекао је Обрадовић и додао да је за неке политичке странке бојкот избора средство политичке борбе.

Нагласио је да се нада да ће споразум у оквиру дијалога без страних представника бити усаглашен током наредне седмице.

Цело гостовање Војина Биљића и Жарка Обрадовића у Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста.   

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се