Читај ми!

Чиме су у дијалогу о изборним условима странке задовољне а чиме нису

Споразумом постигнутим у међустраначком дијалогу о изборним условима подједнако су незадовољне и странке на власти и странке у опозицији. Једна од ретких опозиционих странака која је рекла да није незадовољна је Странка модерне Србије чија предствница Татјана Мацура каже да су задовоњни оним споразумом и уговором између власти и опозиције који може да се спроведе у реалном времену и имплементира у постојеће законе или оне који треба да се усвоје.

Странке које су учетвовале у дијалогу сматрају да би коначан споразум о изборним условима требало да буде постигнут 6 месеци пре избора а ако би се избори одржавали 3. априла то значи да је рок за такав споразум почетак октобра.

Проширивање сталног састава РИК-а са шест нових чланова ванпарламентарне опозиције је једна од кључних промена, сматра Татјана Мацура, што ће, како каже, бар донекле омогућити да се исконтролише изборни процес јер није могуће очекивати подјендак број чланова из редова парламентарних и ванпарламентарних странака у РИК-у .

Наташа Михаиловић из редова Социјалдемократске партије, која је део владајуће коалиције, то сматра својеврсним преседаном али каже да је битно да се сва надзорна тела формирају.

"Ми из Модерне Србије смо желели да се ограничи количина новца која може да се потроши у кампањи, јер, осим што је то расипање новца, на крају добију они који су имали највише новца за маркетинг", навела је Татјана Мацура.

Посланица Социјалдемократске партије Наташа Михаиловић каже да је та странка учествовала у оба дијалога са жељом да се врати поверење грађана у рад парламента.

"Увек ће бити незадовољних али ово није крај и увек има простора за дијалог и унапређење изборних услова. Ми смо се у предлогу новог изборног закона заложили да грађани коначно постану бирачи и да именом и презименом гласају за своје кандидата, за своје представнике у парламенту. Већина учесника у дијалогу је била против. Ми смо у 16 тачака обухватили и краткотрајне и дугорочне мере у побољшању избирних услова", рекла је Михаиловићева.

Говорећи о предстојећим изборима и једна и друга представница су рекле да ће одлуку о начину у којој форми ће учествовати, самостално или не тек донети.

Странка модерне Србије неће правити компромисе са странкама које се косе са основним принципима. Сарадњу потенцијално виде са оним политичким организацијама које желе да Србија постане пуноправна чланица ЕУ, којима су људска права битна и које не кокетирају са популистима који подижу тензије у друштву.

Са друге стране у Социјалдемократској партији верују да је владајућа коалиција показала и спремност и добру вољу да се побољшају изборни услови и очекују да ће већина странака  изаћи на предстојеће изборе.

"Ми смо почели озбиљну кампању и разговоре са досадашњим коалиционим партнерима од чега ће зависити и у ком формату ћемо наступити на следећим изборима. Оно што је за грађане важно је да знају и преопознају наш одговоран и посвећен рад на терену", рекла је наташа Михаиловић.

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији и предлогу да се уведу ковид пропуснице обе саговорнице сматрају да то треба урадити.

"Без жеље да било коме ограничимо кретеање, мислим да би требало да се уведу ковид пропуснице и то је пре свега одговорност државе јер она није довољно едуковала грађане о потреби да се вакцинишу", рекла је Мацура

"То је здрава одлука, као посланик више пута сам постављали то питање, сматрам да је потребно што брже донети такву одлуку. Потребна је и свест о солидарности јер људи којима је потребна нека медицинска помоћ сада не могу да дођу на ред код лекара због огромних редова ковид пацијената", истакла је за РТС наташа Михаиловић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара