Читај ми!

Борис Тадић и Ивица Дачић за РТС о изборним условима

Kолико су власт и опозиција у Србији близу или далеко од договора о изборним условима прихватљивим за све, шта се у тим разговорима очекује од европских посредника и могу ли се усагласити по неким стратешким, државним питањима, рецимо о Kосову и Метохији. О томе су у Јутарњем програму РТС-а говорили председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, који као председник Скупштине председава и дијалогу власти и опозиције, и председник Социјалдемократске странке Борис Тадић.

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић рекао је да ће данас власт имати предност, какав год договор да се постигне, пошто је до избора остало мало времена и да нема могућности да се на озбиљан демократски начин продискутује о сваком политичком питању у Србији да би се грађанима дала прилика да евентуално промене своје ставове.

"Ти ставови су годинама утврђивани од стране власти и владајуће коалиције, Александра Вучића, медија под његовом апсолутном контролом, а сада је остало кратко време. Али то не значи да се не треба борити и у овим околностима за боље изборне услове, јер и мала победа је врло значајна у овом тренутку", казао је Тадић.

Додао је да морају да се боре и да се нису борили 5. октобра, Милошевић би и даље био на власти.

"Да се нисмо борили 2004. године, победио би Томислав Николић и имали бисмо Српску радикалну странку на власти све ово време. Не можете одустати од борбе у датим околностима, али су околности неповољне, изузетно неповољне, јер су оне у последњих десет година мењане у корист власти на један начин који је апсолутно недозвољив, томе су асистирали и медији, нажалост и РТС, а не само и приватни медији са националним покривањем који су злоупотребљавали национално добро, што је радиофреквенцијски опсег, који припада свим грађанима, у корист власти, једног човека на власти и његове братије на власти", рекао је Борис Тадић.

Нагласио је да не припада идеолошким бојкоташким странкама које су, како је рекао, направиле огромну грешку због бојкота на локалном нивоу, што је урушило инфраструктуру и смањило могућност за борбу на следећим изборима.

"Ја не мислим да је могуће да се измене изборни услови да они буду фер. Нису били ни 5. октобра фер и изборни услови сами по себи не обезбеђују победу. Обезбеђује победу храброст, способност да се изађе у јавност са новим политикама, уверење људи који ће стати иза тих политика да ће их стално спроводити", навео је Тадић.

Додао је да би било добро да РЕМ буде смењен због тога што не поштује закон, а изабран је да управља радиодифузним сектором, који је национално добро.

Председник Социјалистичке странке Србије Ивица Дачић је навео да му се, гледајући Бориса Тадића, чини као да никад није био на власти.

"Као да није тај човек који је руководио овом земљом, укључујући и РТС. Ја сам на РТС могао да дођем отприлике у временску прогнозу у време његове власти", рекао је Дачић.

Додао је да може да разуме Бошка Обрадовића који никад није био на власти, а да су сви "деривати Демократске странке" били некада на власти.

Говорећи о захтеву за раздвајање председничких и парламентарних избора, Дачић је навео да је Тадић поднео оставку годину дана раније како би се ти избори одржали истовремено.

"Како је то тада био израз демократије, а сад није. С друге стране, функционерска кампања. Шта, ви као председник Србије нисте учествовали, нису ваше активности праћене? 'Фијат' је најављен баш уочи избора и то није било наменски? Али није то само ваш изум", казао је Дачић.

Председник СПС-а је навео да им 5. октобра није био потребан никакав округли сто и никакви преговори, пошто су имали гласове, а да сада гласове немају.

"То није проблем власти, то је проблем опозиције. Са друге стране, ја се слажем да треба и ја ћу да уложим максималан напор и показујем добру вољу да се расправља о свему, само да не испадне да је захтев за смену уређивачких тимова врхунски изум демократије. Овде се ви борите за власт, као што се и сви други боре за власт. Не борите се за принципе и то је суштина свега тога. То је потпуно јасно, то је тако било 30 година уназад. Изборићете се за боље услове, свакако, али у нечему што је реално, прихватљиво и што је одрживо. На крају крајева, сами изборни услови неће донети никакву предност", истакао је Дачић.

Цело гостовање Ивице Дачића и Бориса Тадића у Јутарњем програму погледајте у видео-снимку на почетку текста. 

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво