Čitaj mi!

Dijalogom protiv nasilja

U Pirotu sinoć premijerno izvedena dvojezična predstava "Dijalogom protiv nasilja" koju igraju mladi glumci iz Pirota i Dimitrovgrada. Predstava se bavi borbom protiv svih vidova nasilja, a posebna pažnja posvećena je nasilju u porodici.

Na sceni Narodnog pozorišta Pirot, sinoć je izvedena premijera predstave "Dijalogom protiv nasilja", koju na dva jezika, srpskom i bugarskom, izvode najmlađi glumci pirotskog i teatra "Hristo Botev" iz Dimitrovgrada.

Tema ove omladinske predstave, je borba protiv svih oblika nasilja, sa posebnim akcentom na porodično nasilje. Nasilnici su svuda isti, bez obzira na veru, naciju ili jezik, jer iza sebe ostavljaju bol, patnju i beznađe, kažu glumci.

Predstava satkana od istinitih ispovesti žrtava nasilja, koju su polaznici škola glume pirotskog i dimitrovgradskog teatra, izveli na srpskom i bugarskom jeziku, veoma je potresna i uznemirujuća. Dodatnu težinu predstavlja činjenica da su deca i u ulogama odraslih, jer, kako kažu, nasilje ne poznaje godine.

"Na ovaj način smo hteli da prikažemo ljudima šta se krije iza spoljašnjeg lika čoveka, ili žena i dece, koji su bili žrtve nasilja u porodici", kaže Nina Savić iz Narodnog pozorišta u Pirotu.

Dragana Angelov iz teatra "Hristo Botev" iz Dimitrovgrada kaže da je za nju ovo bio veliki izazov, jer do sada nikad nije glumila u ovako jednoj ozbiljnoj predstavi.

Ovaj performans mesecima je pažljivo pripreman. Zahtevne i teške uloge, mladim glumcima i reditelju, postale su pravi izazov.

"Ovo su istinite priče dece iz domova, kao i istinite ispovesti žena koje su doživele nasilje u porodici. Upravo iz dečjih usta izgledaju i zvuče mnogo jezivije nego ovako. To što je predstava igrana na srpskom i bugarskom jeziku, nije bila nikakva prepreka. Deca su se odlično slagala", kaže reditelj Aleksandar Radulović.

Nada uvek postoji, a protiv nasilja se svi moramo boriti - poruka je ove predstave. Suze pojedinih gledalaca i burni aplauz, dovoljno govore, koliko su ovi mladi ljudi uspeli da odgovore izazovu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 11. nov 2011, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

Piroćanac


Svaka čast za predstavu. Gledao sam, ali trebalo je da je odgleda veliki broj roditelja. Ima mnogo latentnih zlostavljača sa lepim licima na ulici !!