Čitaj mi!

Elektrana na biogas u Ćupriji

Srpska dijaspora iz SAD investiraće oko milion evra u izgradnju elektrane na biogas u okolini Ćuprije. Protokol o saradnji sa lokalnom samoupravom već je potpisan, a izgradnja počinje do kraja godine. Takozvani „zeleni" kilovati dobijali bi se iz biomase sa obližnjih polja.

U izgradnju elektrane na biogas u okolini Ćuprije srpska dijaspora iz SAD investiraće oko milion evra. Poljoprivrednici iz okoline Ćuprije već prave prve proračune šta im se više isplati - klasično ratarenje ili proizvodnja biomase.

Aleksandar Mitić do sada je na oko 70 hektara gajio pšenicu i kukuruz, a razmišlja da u buduće seje sudansku travu, sirak šećerac ili energetski kukuruz - biljke koje brzo rastu i imaju veliku masu.

"Vidi se da tu ima računice i za nas poljoprivrednike, a i za njih koji će da krenu u proizvodnju bioenergije, odnosno struje", kaže zemljoradnik Aleksandar Mitić.

U proizvodnji biomase i biogasa nema velikih tajni. Postupak je sličan pripremi ratarima dobro poznate silaže.

"Određene zemlje imaju naftu, neke jaku solarnu energiju, neke vetar, a Srbija ima dosta poljana koje su vrlo malo korišćene ili se ne koriste dovoljno efikasno", kaže predstavnik dijaspore Vojin Lepojević.

Prema Protokolu o saradnji između opštine i dijaspore elektrana na biogas od jednog megavata, gradiće se u ataru Batinca i imala bi sopstvenu proizvodnju biomase na 250 hektara, a još 30 tona dnevno otkupljivala bi od zemljoradnika po fiksnoj ceni u evrima.

Višak toplote iz generatora grejao bi staklenike ili grad, a humus kao nusproizvod vraćao bi se na njive ili prodavao na tržištu.

"Opština će imati najveću korist, jer će tu biti zaposleno petnaestak radnika, i sigurno će biti asimilirano između 30 i 50 poljoprivrednika", kaže predsednik Opštine Ćuprija Borivoje Kalaba.

Posle havarije u "Fukušimi" svet će brže nego što se misli preći na obnovljive i ekološki čiste izvore energije. U Nemačkoj već ima šest hiljada mini-elektrana na biogas, a u Češkoj tri hiljade.

Srbija je tek na početku, ali sa dobrim šansama za uspeh, jer energetski potencijal naše zemlje samo u biomasi četiri puta je veći od hidroptencijala, procenjuju stručnjaci.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 27. maj 2011, 12:59) - korac r [neregistrovani]

elektrana na bio masu

kako doci do kontakta sa investitorima za mini elektranu na bio masu do 1 MW ako ne oko investiranja bar pomoc u izboru opreme za izgradnju iste kao u Cupriji
S postovanjem R.Korac

(sreda, 18. maj 2011, 18:43) - anonymous [neregistrovani]

Cupricanin

gde ce da se gradi u kojoj okolini Cuprije?

(utorak, 17. maj 2011, 07:39) - anonymous [neregistrovani]

Cuprikovac

A koliko ce to gradjane da kosta u narednom periodu,obzirom da je izbacivanje djubreta poskupelo zbog prevoza u obliznji grad DUPLO !!!!?

(nedelja, 15. maj 2011, 19:08) - pera [neregistrovani]

Za

mislim da to nije losa ideja i da treba probati. Sto se tice zagadjenja i efekta "staklene baste" mislim da nema bojazni posto proizveden CO2-ugljen-dioksid, sagorevanjem biomase, biljka je vec upotrebila(CO2) u svom ranijem razvoju. Znaci da smo sa te strane na nuli sto je najbitnije u tom procesu. Sa druge strane dobro je sto nema ni pojave metana, drugog gasa koji prouzrokuje efekat "staklene baste"

(nedelja, 15. maj 2011, 17:13) - anonymous [neregistrovani]

Biogas

to su samo lazi za malu decu,to nije istina. Ja radim na tome i jos nijedna nije proradila zato sto nemaju tehniku usavrsenu za biogas.

(subota, 14. maj 2011, 12:58) - anonymous [neregistrovani]

ja sam ZA

Sasa, mislim da u oba vasa komentara silno gresite. Naime, pricate o efektu staklene baste koji potice od materijala koji cine biljke. Biljke su OBNOVLJIVI resurs, i kao takve se samo ukljucuju u ciklus. To sto se javlja vise gasa pri procesima sa biljnim materijalom je normalno, jer pre bilo kakvog komentara, pogledajte sastav tog materijala, a zatim i sta sve moze nastati od njega putem anaerobne razdragnje, spaljivanja ili pirolize (gasifikacije). Drugo, mislim da je prica o kontroli emisije gasova cista zamka za siromasne zemlje kako bi se kontrolisao njihov razvoj. Zamislite samo koliko bi zivot bio bolji u pojedinim delovima sveta kada bi mogli da slobodno koriste svoje resurse.

(subota, 14. maj 2011, 10:13) - Саша [neregistrovani]

истраживање са MIT-a

пренесено са info(dot)ba:

Prema istraživanju MIT-a, biogorivo ponekad može rezultirati većom emisijom gasova koji izazivaju efekt staklenika, nego gorivo bazirano na nafti. Naime, naučnici predvođeni inžinjerom na Odsjeku aeronautike i astronautike, Jamesom Hilemanom, došli su do otkrića da emisija gasova biogoriva zavisi od toga na koji način i na kakvom zemljištu je proizvedeno.

Zagađenje zraka od sagorijevanja palminog ulja bilo je 55 puta veće ako je ono dobijeno od palmi uzgojenih na mjestu posječene šume (što je trenutno najpopularniji način stvaranja plantaža), nego ako su one rasle na prirodnoj čistini. Da bi izbjegli ovu pojavu, istraživači preporučuju korištenje algi umjesto onih biljaka koje zahtijevaju sječu šuma.

Međutim, bojimo se da ovo i slična otkrića ipak neće spriječiti mnoge afričke, azijske i druge naivne države da obradivu zemlju troše na nekontrolisanu proizvodnju biogoriva, koje će se zatim jeftino prodavati, dok će životne namirnice istovremeno postajati sve skuplje. Prelazak na naprednije i našem tehnološkom dobu primjerenije ekološke izvore energije i pogone teče izuzetno sporo.

(subota, 14. maj 2011, 03:05) - Саша [neregistrovani]

ГМО и Био-гас

Ја сам веома неповерљив када је у питању производња Био масе јер управо као што је у чланку наведено, пољопривредници размишљају о преласку на узгој "биљки које брзо расту", а то може само да значи да ће у питању бити ГМО кукуруз и друге биљке те врсте.
Зашто се у задње време толико говори о преласку на Био-гас и коме је то у интересу?
Познато је да Рокфелери држе нафтну индустрију а амерички Монсанто, заједно са немачким BASF-ом и другим мултинационалним компанијама, држе патенте на ГМО усеве. А не бих се изненадио да су Рокфелери такође иза Монсанта...
У питању су велики интереси и велике паре, и ова прича о изградњи електране на Био-гас је, по моме мишљењу, само повод да би се у Србији отпочело са производљом генетски манипулисаних биљних култура, дакле ово је - Тројански коњ. То би још значило да ће пољопривреда бити овисна о куповини патентираног семена и да ће код нас бити успостављена контрола хране. Треба рећи НЕ овој "великодушној" понуди, а такође треба рећи НЕ Био-гасу и ГМО храни. За нашу будућност и будућност наше деце.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">