Čitaj mi!

Naočare koje simuliraju dejstvo alkohola

Uoči slava i novogodišnjih praznika više je vozača pod uticajem alkohola. Savet za bezbednost u saobraćaju, policija i Tehnička škola u Vranju organizovali su preventivnu akciju. Zaustavljali su vozače i davali im naočare koje simuliraju dejstvo alkohola.

Akcija učenika Tehničke škole, Saveta za bezbednost saobraćaja i policije upravo ukazuje vozačima na opasnosti i štetne posledice konzumiranja i vožnje pod dejstvom alkohola.

Specijalne naočare smanjuju vidljivost, usporavaju reakciju, ometaju osećaj dubine u prostoru i zamagljuju vid. Upravo to oseća čovek pod dejstvom alkohola.

"Imali smo tri para naočara, koje pokazuju tri nivoa alkoholisanosti. Od 0,4 do 0,6 promila u krvi, drugi nivo je od 0,6 do 0,8, i od 0,8 do 1,5 promila. Hteli smo da upravo tim najjačim naočarima prikažemo da je nemoguće da se upravlja vozilom u saobraćaju", kaže Ivica Ristić iz Saveta za bezbednost saobraćaja u Vranju.

U akcijama kontrole saobraćajne policije procentualno najviše je vozača u pijanom stanju uoči slava, praznika i vikendom.

Stefan, učenik 4. godine Tehničke škole u Vranju kaže da je cilj da budemo svesni u saobraćaju, da ne vozimo pijani i da parkiramo bezbedno.

"Bitnost našeg smera je da utičemo i poboljšamo ukupnu bezbednost saobraćaja u našoj državi. Zbog toga se i sprovode preventivne mere, jedna od njih je i provera alkoholisanosti u krvi", dodaje Marija, učenica 4. godine Tehničke škole u Vranju.

Učenici su, osim simulacije pijanstva uz pomoć specijalnih naočara, kao preventivne metode, delili i letke vozačima, sa porukama da budu oprezni u saobraćaju.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 18. dec 2013, 20:50) - anonymous [neregistrovani]

Слабо

Ма слаба је контрола, или ја не излазим ноћу па ме не заустављају.
Иначе, осим пијанства, много је неисправних. Бар се ауто без исправних светала лако уочава, али полицију боли уво, или нису били код офтамолога.

(sreda, 18. dec 2013, 18:41) - anonymous [neregistrovani]

Zanimljiva akcija

Treba svi da vode racuna u saobracaju, mnogo se nesreca desava bez potrebe.