Čitaj mi!

Inkluzija za primer

Donošenjem Zakona o osnovama sistema obrazovanja, od 2009. godine i deca sa smetnjama u razvoju uključena su u redovni obrazovni sistem. Osnovna škola u Sevojnu, koja je prva uvela inkluzivno obrazovanje, primer je dobre prakse.

Posle nacionalne obuke, jačanja kapaciteta škola, rada interresorne komisije i pedagoških asistenata, inkluzivno obrazovanje uvedeno je u svim školama na području Zlatiborskog okruga.

U redovnim, inkluzivnim odeljenjima sa ovog područja, nastavu pohađa 720, a u specijalnim školama osamdesetoro dece sa smetnjama u razvoju.

U Osnovnoj školi "Aleksa Dejović" u Sevojnu, koja služi kao primer dobre prakse, njihovo druženje, učenje i prijateljstvo, traje već pet godina.

Pavle Marić, učenik 6. razreda OŠ "Aleksa Dejović" u Sevojnu kaže da mu obično drugovi pomažu i da se brzo navikao, tako da nema velikih problema.

I mada znatno mlađi, ista atmosfera je i u jednom od prvih razreda gde je Dušan Gajević, miljenik svojih drugova. Nemanja, Dušanov drug kaže da bi voleo da škola radi noću, jer voli da vozi Duleta u kolicima.

"Ja volim kada mi oni pomažu i kad idem u školu", kaže Dušan.

Uz obuku na nacionalnom nivou, rad po individualnim ili prilagođenim programima, učitelji i roditelji uskoro će dobiti i pomoć pedagoških asistenata.

"Ne postoji nikakvo gotovo rešenje", kaže Slavica Dimitrijević, učiteljica. "Svako je dete svet za sebe. Naravno, svako dete traži određeni pristup koji treba nadomestiti."

Dragana Gajević, Dušanova majka, kaže da je ovaj program za decu kao što je Dušan veoma korisna stvar, jer se tako socijalizuju i uče nekim stvarima koje ne mogu da nauče kod kuće.

Pedagoški asistent pruža podršku nastavniku i učeniku, objašnjava Radica Blagojević, psiholog OŠ "Aleksa Dejović", ali i stručnim saradnicima i uopšte celoj školi.

Sve što je do sada u užičkom kraju učinjeno u oblasti inkluzivnog obrazovanja ima vidljive rezultate, posebno u otklanjanju početnih problema u nastavi.

Jelena Pavlović, koordinator inkluzivnog obrazovanja za Zlatiborski okrug, ističe da su ovi problemi otklonjeni obukom i materijalima koje su škole dobile, uvođenjem novog zakona, kao i obezbeđenjem finansijskih i drugih neophodnih sredstava.

Uvođenjem inkluzivnog obrazovanja u svim školama na području Zlatiborskog okruga postignuta je i senzibilizacija na širem nivou, kao i smanjenje predrasuda i stereotipa koji prate roditelje i decu sa smetnjama u razvoju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 01. mar 2012, 14:25) - anonymous [neregistrovani]

praksa

Ovo je za svaku pohvalu - ipak treba reci i koliko je primera lose prakse, da bi se dala elevantna ocena sprovodjenja zakona.

(četvrtak, 01. mar 2012, 08:46) - Александар Секулић [neregistrovani]

ово је за понос

Драгим наставницима и директорима нека Бог узврати за ова добра дела. Деца која се са одређеним сметњама у овом животном добу упознају са онима који те сметње немају, свакако да ће касније, када постану одрасле особе, лакше моћи и да се укључе у друштво. Најпре, већ ће имати пријатеље и познанике, који ће већ бити запослени на одређеним функцијама са могућношћу да помогну онима које данас нерадо посматрамо... Ретко ко је спреман да се жртвује за ближњег и да помогне. Само родитељи те деце знају колико је тешко подићи дете са посебним потребама. Надам се да ће ово коначно бити пример шта је у школама важно, обзиром да се често заборавља да је само важно бити човек према свима.