Čitaj mi!

Kraljevački odlikaši

U četvrtom sedam kraljevačke Gimnazije svi đaci razred završavaju sa odličnim uspehom: prosek ocena je gotovo 5,00. Neki su tome dodali i pobede na takmičenjima, pa neće polagati prijemni ispit za fakultet, a ceo razred ide na zajedničko letovanje.

Jedno odeljenje i svi odlični đaci. Po sistemu verovatnoće, moguće je kada su u pitanju maturanti kraljevačke Gimnazije.

Četvrto sedam je odeljenje je kakvo svaki razredni starešina može samo da poželi. Matematiku imaju "u malom prstu", engleski govore kao maternji, a profesorka srpskog, kaže, pamtiće ovu generaciju do kraja života.

"To je odeljenje sa kojim sam postigla više nego i sa jednim odeljenjem društveno-jezičkog smera", kaže Marina Panić, profesor srpskog jezika Gimnazije u Kraljevu. "Jednostavno, kao prosvetni radnik, osećala sam se prvi put zadovoljnom, jer niko kao oni nije pokazao toliku svest o značaju obrazovanja."

Među četrnaestoro stopostotnih odlikaša, jedan se izdvojio. Pavle Stevanović obezbedio je sebi upis na Matematički fakultet bez prijemnog ispita.

Pavle je, kaže, tako i planirao: "Od početka sam išao na to da učešćem i dobrim plasmanom na takmičenjima i olimpijadama obezbedim sebi mesto na fakultetu. Nisam morao da jurim ni za prosekom."

Odeljenje je malobrojno, ali se nisu međusobno takmičili već su jedni drugima pomagali u osvajanju znanja. Bili su šampioni u drugarstvu, vrsni glumci, recitatori, muzičari, sportisti.

Kao prava porodica, učenici četvrtog sedam u avgustu odlaze zajedno na more, u Grčku.

U dugoj istoriji kraljevačke Gimnazije nisu imali ovakvo odeljenje i očekuju da će na prirodno-Matematičkom i Elektro-tehničkom fakultetu u Beogradu nastaviti da, posle srednjoškol¬skih petica, ređaju studentske desetke.

broj komentara 0 pošalji komentar