Čitaj mi!

Kolarcu sredstva iz budžeta kao pomoć za rad u uslovima pandemije

Kolarčeva zadužbina je saopštila da su joj opredeljena finansijska sredstva iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja kao pomoć u cilju obezbeđivanja uslova za nesmetano obavljanje delatnosti u vanrednim i otežanim okolnostima usled pandemije.

Kako se navodi u saopštenju, ta finansijska pomoć namenjena je pokrivanju troškova poslovanja dok se ne stvore uslovi za redovno funkcionisanje i organizaciju programa i aktivnosti u punom obimu.

"Ovakvom odlukom Ministarstva kulture i informisanja rešeni su najteži dani za Kolarac, ne samo zbog pandemije i nemogućnosti odvijanja redovnih programa, a time i ostvarivanja sopstvenih prihoda, već zbog spremnosti i inicijative Ministarstva kulture i informisanja i ministarke Maje Gojković da se trajno reši pitanje finansiranja Kolarca kao deo ciljeva politike ovog ministarstva", ističe se u saopštenju Kolarčeve zadužbine.

Dodaje se da je Odbor Zadužbine na sednici održanoj krajem 2020. godine, a na osnovu predloga ministarke kulture i informisanja Republike Srbije Maje Gojković, doneo odluku i uputio Ministarstvu kulture i informisanja inicijativu za rešavanje pitanja trajnog finansiranja Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Kako se navodi, uz navedenu saglasnost Ministarstva i Zadužbine da je stvaranje uslova za normalno funkcionisanje Kolarca pitanje od nacionalnog značaja, ova inicijativa podrazumeva da Kolarac postane ustanova od izuzetnog nacionalnog značaja, sa trajnim finansiranjem i poverenim poslovima koji su u skladu sa kulturno-obrazovnim delatnostima ove Zadužbine i zadatakom trajnog negovanja publike, a da zadrži status Zadužbine.

"Uvereni smo da ćemo kroz definisanje koncepta poveravanja određenih poslova od šireg značaja za srpsku kulturu obezbediti očuvanje trajne misije ove institucije, nastavljanje njenog nespornog doprinosa razvoju najviših kulturnih i umetničkih vrednosti, ali i osigurati poštovanje volje njenog osnivača i velikog dobrotvora Ilije M. Kolarca", naglasili su iz Kolarčeve zadužbine.