Čitaj mi!

Vek od rođenja pisca koji je hteo da deca uče kroz smeh a ne kroz plač

Pre jednog veka, svet je postao bogatiji za jednog od najboljih pisaca priča i stihova za mališane. U godini u kojoj se obeležava 100 godina od rođenja Đanija Rodarija, dobitnika Andersenove nagrade, Italijanski institut u Srbiji najmlađe upoznaje sa slavnim italijanskim piscem – majstorom mašte.

"Služiti deci, a ne služiti se decom" govorio je Đani Rodari, autentični pesnik, prozaista i pedagog. Da je njegov pristup književnosti i vaspitavanju dece bio mnogo napredniji od vremena u kojem je živeo, otkriva izložba piščevih ilustrovanih zapisa u bašti Italijanskog instituta za kulturu.

Jelena Radovanović iz Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu navodi da je to pisac koji je preveden na 53 jezika u 55 svetskih zemalja.

"Zanimljivo za ovog pisca je to što je on popularnost stekao u Italiji nakon što je preveden na strane jezike", napomenula je Radovanovićeva.

Od oktobra prošle godine u Italiji se preštampavaju Rodarijeva dela, a širom sveta promoviše se njegov rad.

Tako je u Srbiji objavljena knjiga "Jasminko u zemlji Lagariji", a na Jutjub kanalu odabrane odlomke čitaju deca i srpski i italijanski glumci.

"Bio jedan čiča. Do Kanade pođe. Pola priče prođe. U rukama pogača i pršuta s njom. Gotovo je s pričom", čitaju deca odlomak iz Rodarijeve knjige.

"On uči decu da žive u svetu u kome nisu svi savršeni" 

Rodari je smatrao da je bolje da deca nešto nauče kroz smeh nego kroz plač, a da se na greškama ne uči, već stvara.

Marija Spasić iz izdavačke kuće JETI kaže da on prosto uči decu da prigrle grešku, da iz nje uče, da na njoj stvaraju i da se nje ne plaše. "On uči decu da žive u svetu u kome nisu svi savršeni", navodi Spasićeva.

Deca i mladi mogu poslati svoje ilustracije inspirisane Rodarijevim likom i delom.

Onlajn takmičenje traje do 25. oktobra. Izložba je otvorena do kraja novembra, utorkom i četvrtkom od 10 do 15 časova.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">