Novi život ''Korešpodencije'' u Zvezdara Teatru

Na sceni "Zvezdara teatra" premijerno se izvodi predstava "Korešpodencija", rađena po tekstu Borislava Pekića u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza. Predstavu režira Gorčin Stojanović.

Nova generacija pozorišnih gledalaca dobila je svoju ''Korešpodenciju''. Životno iskusnija pozorišna publika još pamti postavku u "Ateljeu 212" u kojoj je glavnog junaka Simeona Lupusa tumačio Danilo Bata Stojković. Sada, na sceni koja nosi njegovo ime, novi Simeon je Branislav Lečić.

"Ozbiljan čovek, temeljan čovek, dosta mudar čovek, ako hoćete i lukav, da bi uspeo da sačuva porodicu i firmu jer je to u ovom slučaju identifikovano i dopada mi se. Mislim da i ja sam sebe sublimiram sa ovim likom", kaže glumac Branislav Lečić.

U središtu ''Korešpodencije'' su odnosi u imućnoj i uglednoj porodici, kroz koje se prelamaju političke, društvene i socijalne prilike. Uz Batu Stojkovića igrali su Mira Banjac, Ružica Sokić, sada na sceni Slavko Štimac, Anica Dobra, Branko Vidaković, Jelena Stupljanin i Joakim Tasić.

"To je uloga Julijane. Ona je cirkuska igračica, i konjokrotiteljka, a zapravo podržava Lajoša Košuta, mađarskog revolucionara iz tog vremena. Jedan kompleksan lik. Ona je predmet sukoba porodice Simeona Lupusa oko koga se firma porodična raspada jer se mladi Lupus zaljubljuje u Julijanu Tolnaj koja je nedostojna porodične tradicije", kaže glumica Jelena Stupljanin.

"Mislim da je plemenito, da se moj lik, tako ludo zaljubi, da zaboravi sve što mu je porodica ostavila u nasleđe, jer on kao trgovac, žrtva tog trgovačkog duha se zaljubljuje u artistkinju, gospođu koja je totalna krajnost, što mislim da je velika vrednost ove priče koju je Pekić napisao", kaže glumac Joakim Tasić.

Korešpodencija "Zvezdara teatra", sećanje je na Batu Stojkovića, Pekića, Mihiza, ali je i potreba ove generacije pozorišnih stvaralaca da priča o jednoj cincarskoj porodici, koja je zapravo priča o mnogim porodicama, ponovo oživi na pozorišnoj sceni.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">