Izložba "Prosvetli tamu", život hočanskih Srba u očima Italijana

Italijansko nevladino udruženje "Amiči di Dečani" (Prijatelji Dečana) priredilo je izložbu umetničkih fotografija "Prosvetli tamu" kao deo solidarno-kulturnog projekta o Srbima u Velikoj Hoči. Izložbu možete videti u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Autori izložbe "Prosvetli tamu", Italijani, umetnički fotograf Federika Troizi i kompozitor Đovani Lindo Fereti, predstavljaju snažan i upečatljiv prikaz enklave trećeg milenijuma na balkanskoj vetrometini Evrope.

"Putujućim izložbama umetničkih fotografija 'Prosvetli tamu', predstavljamo život Srba u enklavama – specifičnim sredinama – o čemu Evropa ćuti. Izložbu prati i istoimena knjiga koju smo posvetili Hočanima", kaže monah Benedikt iz "Društva prijatelja manastira Visoki Dečani".

Postavka fotografija hočanskih Srba "Prosvetli tamu" osvetljava ljudsku prirodu u patnji i stradanju, ali i borbu za goli opstanak i očuvanje svog nacionalnog identiteta u Metohiji i na Kosovu.

Od dolaska misije Ujedinjenih nacija, istinu o tome svetu prenosi i italijanski novinar Alesandro Gori.

"Ova izložba, koja je bila u Italiji, priča kako ljudi žive u enklavama. Oni žive na nekoj tajnoj liniji između nade i beznađa. U inostranstvu ne znaju da takva situacija postoji u 21. veku", ističe Alesandro Gori.

Postavku su u 2017. videli posetioci u sedam gradova Italije. U Lodiju, u okviru Festivala etičke fotografije, bilo je oko 7.000 posetilaca.

"Vrlo emotivno su reagovali na izložbu, koja ne samo da uključuje portrete velikog formata već i muziku, kao i čitav taj solidarni projekat – jednu humanu stranu ove priče o Velikoj Hoči", dodaje Jasmina Andonović, kustos izložbe "Prosvetli tamu".

Izložbu je videla publika u Nišu, a sa pričom o Srbima u metohijskoj enklavi Velika Hoča upoznaće se i Novosađani.

broj komentara 0 pošalji komentar