Prijem povodom otvaranja Muzeja savremene umetnosti

Vlada Srbije i Muzej savremene umetnosti priredili su večeras prijem povodom otvaranja rekonstruisane zgrade tog Muzeja, koji je posle deset godina, otvorio svoja vrata za posetioce. Timski rad za dobrobit društva, kao što je bio slučaj oko ponovnog otvaranja MSU-a, ono je za šta se zalažem u vladi, istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Prijemu u Poslovnom centru "Ušće" prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a okupljenima se obratila premijerka Ana Brnabić.

Timski rad za dobrobit društva, kao što je bio slučaj oko ponovnog otvaranja Muzeja savremene umetnosti, ono je za šta se zalažem u vladi i jedini način na koji treba da gradimo umetnost, obrazovanje i društvo u celini, istakla je predsednica Vlade Srbije.

Brnabićeva je na prijemu, posle kojeg su upaljena dekorativna svetla oko Muzeja i tako obeleženo zvanično otvaranje ove kulturne institucije, istakla da je kultura u fokusu vlade i njenih strateških usmerenja, te da su ulaganja u kulturu ključna za napredak i rast našeg društva.

Važno je, kako je dodala, da gradimo generacije koje će biti kreativne, imati razvijenu misao.

Premijerka je rekla da je neizmerno zadovoljna što je u prilici da pozdravi prisutne ovako lepim povodom, te da je presrećna što su završeni radovi i građanima vraćen prostor za uživanje u vrhunskoj savremenoj umetnosti Srbije i bivše Jugoslavije.

"Prethodna vlada je uspela da dovede u red rekonstrukciju Muzeja, uz podršku tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, a ponosna sam što imamo ovako moderan muzej, zgradu izgrađenu po najnovijoj muzeološkoj tehnologiji, sa montažnim zidovima koji se pomeraju, po najboljoj svetskoj tehnologiji", objasnila je Brnabićeva.

Ukazala je da je otvoren prostor na pet nivoa Muzeja koji je bio i ponovo postaje simbol i ponos našeg glavnog grada, ponos svih građana Srbije.

Izrazila je zadovoljstvo što je ova nedelja bila u znaku kulture, podsećajući na Galeriju Matice Srpske, koja je završena posle 10 godina stalnih radova.

Brnabićeva je pohvalila kompaniju "Tarket" što je Matici Srpskoj poklonila 83 umetnička dela od nacionalnog značaja.

"Danas smo svi zajedno uradili još jednu veliku stvar, umesto podela i takmičenja, sujete koji su prisutni u društvenom, političkom, privrednom i drugim segmentima društva, na projektu otvaranja Muzeja, udružila su se tri velika umetnička brenda – Muzej savremene umetnosti, Beogradski festival igre i Beogradska filharmonija. To je Srbija za koju se ja zalažem", rekla je premijerka, dodajući da je timski rad važan za napredak društva.

Istakla je da će već od sutra fokus vlade biti usmeren na završetak Narodnog muzeja, kao i digitalizaciju ustanova kulture širom Srbije, kako bi najširoj publici predstavili sva umetnička dela.

"Svom snagom radimo i na planiranju i izgradnji nove koncertne hale, još jednog projekta kojim će se Srbija moći ponositi. Sve ovo pokazuje da je kultura u fokusu vlade i njenih strateških usmerenja. Ulaganje u kulturu ključna je za rast našeg društva", poručila je Brnabićeva.

Naglasila je da je važno da se najmlađi dovedu u muzej kako bi odrastali uz umetnička dela najboljih umetnika sa prostora bivše Jugoslavije, a umetnike je pozvala da stvaraju jer sada imaju kuću u kojoj mogu da izlažu.

Vršilac dužnosti direktora muzeja Slobodan Nakarada rekao je da danas, kada su posle decenijske pauze otvorena vrata Muzeja, može približno da zna kako se osećao Miodrag Protić, kada je 1965. godine otvorio MSU.

"Posle današnjeg uspešnog dana mogu da kažem da nas ljubitelji umetnosti nisu zaboravili. Budući da naša kuća nikada nije prestala sa radom i izložbenim aktivnostima zahvalio bih se prethodnicima koji su bili na čelu muzeja što su svi zajedno uspeli da sačuvaju ovu prestižnu instituciju", rekao je Nakarada.

Zahvaljujući tome, naveo je, kolekcija umetničkih dela neprestano je uvećavana.

Nakarada je rekao da je sada, kada je obnova završena, zgrada urađena po najsavremenijim muzejskim standardima, koji daju mogućnost za održavanje najvećih izložbi.

"Ponovno otvaranje Muzeja savremene umetnosti, i najavljeno otvaranje Narodnog muzeja moglo bi da bude prekretnica u razumevanju istinske važnosti koju umetnost ima", zaključio je Nakarada, zahvalivši državi na pomoći.

MSU posle 10 godina otvoren za posetioce

Danas je otvorena izložba "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti".

Na pet nivoa Muzeja izloženo je 300 dela, koja su obeležila period od početka 20. veka do danas. 

Izložba je strukturirana kao niz od 18 sekvenci, slobodno grupisanih oko hronološke ose koja prati istorijski razvoj umetnosti u Jugoslaviji i Srbiji u periodu dužem od jednog veka. 

Termin "sekvence", preuzet iz filmske terminologije, ovde se odnosi na umetničke pravce, tendencije i pokrete. Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić.

Do 27. oktobra predviđen je i prateći program koji čine performansi koreografa Jakopa Godanija u izvođenju srpskih igrača i članova Drezden Frankfurt kompanije, nastupi dirigenta Hajnca Karla Grubera, soprana Branislave Podrumac i dirigenta Gabriela Felca.

U planu je da se postavka ne menja do leta sledeće godine.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, građena od 1960. do 1965. godine, zatvorena je 2007. kada je otpočela rekonstrukcija i adaptacija. 

Obnova te reperzentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade. 

Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima i predstavlja pametnu zgradu u kojoj je sve kompjuterizovano. 

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, danas broji više od 8.000 dela.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 20. okt 2017, 22:21) - Ognjen. Popovic [neregistrovani]

Ponos

Konacno docekasmo povratak u zivot ovog divnog zdanja!!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">