Obeležen Dan ansambla "Stanislav Binički"

Dan Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" obeležen je svečanim skupom u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Kapetan bojnog broda Petar Bošković čestitao je slavljenicima 118. godišnjicu postojanja Ansambla i podsetio da je u proteklom periodu "Binički" imao uspone i padove, a da je u jednom trenutku bilo i pitanje njegovog opstanka, saopštilo je Ministarstvo obrane.

"Međutim, oni su svojim upornim radom, muzičkim znanjem, talentom, uspeli da sve to nadomeste", rekao je Bošković navodeći da su oni svojim nastupima mnogo doprineli da se sistem odbrane prepozna kao kuća kulture i umetnosti, a takođe su na najbolji mogući način preneli muziku duše, muziku Stanislava Biničkog.

Bošković je poželeo da i dalje nastupaju na svetskim i domaćim scenama, i da na najbolji način predstavljaju uniformu koju nose i sistem odbrane.

Skupu su prisustvovali Radmila Jagodić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za budžet i finansije, general-major Ranko Živak, komandant RV i PVO, general-major Mladen Vuruna, rektor Univerziteta odbrane, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni gosti, prijatelji Ansambla, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Kapetan fregate Svetozar Vasileski, načelnik Ansambla, podsetio je da se praznik proslavlja nekoliko dana ranije, jer će 26. septembra članovi Ansambla učestvovati na "Mokranjčevim danima" u Negotinu, gde će održati prigodan koncert.

Načelnik Ansambla podsetio je na istaknut značaj Stanislava Biničkog, tvorca "Marša na Drinu" i Paradnog marša, kompozitora koji se smatra utemeljivačem vojne muzike i istakao da su ove godine realizovali veliki broj koncerata, koji su bili zapaženi u stručnoj i široj javnosti.

Među značajnim priznanjima koja su dobili, izdvajaju se priznanje za najbolji koncert u 2016. godini koje je Udruženje muzičkih umetnika Srbije dodelilo maestru Pavlu Medakoviću za koncert sa Ansamblom povodom 40 godina njegovog umetničkog rada, te objavljivanje kompakt diska sa autorskom muzikom akademika Ivana Jevtića, koju je izveo Ansambl, a koji je nedavno premijerno predstavljen u Parizu.

Na svečanom skupu proglašeni su najistaknutiji muzičari u protekloj sezoni. To su kapetan Aleksandar Jovanović, vojni službenici Sanja Radić, Dragana Miletić i Aleksandar Lučić.

Posebno priznanje za volonterski rad u Ansamblu dobila je violinistkinja Mina Ćurčin, a zahvalnicu vojni službenik Vesna Jovanović.

Uručene su i zahvalnice ustanovama sa kojima Ansambl uspešno sarađuje, a to su Vojno pravobranilaštvo, Banjalučka filharmonija, emisija "Susretanja" 1. programa Radio Beograda.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću uručio je spomen-medalje za revnosnu službu kapetanu Ivanu Gulicovskom i zastavniku prve klase Predragu Tolomiru, kao i zahvalnicu doajenu Ansambla Momiru Dukiću.

U muzičkom delu svečanosti učestvovali su Hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gudački kvartet Umetničkog ansambla "Stanislav Binički" i sestre Gobović, Marija i Marina.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 13. jan 2018, 18:12) - Vesna [neregistrovani]

Pohvala

Hvala sto negujete srpsku tradiciju emitujuci folklorne ansamble i prenoseci njihove jubilarne godisnjice svecano obeležene. Uživam gledajuci, punog srca... sve pohvale rts-u