Kulturni program Srbije

U Beogradu predstavljena elektronska Agenda manifestacija u Srbiji. Agenda ima kalendar i fotografije, a sledi prevođenje na engleski jezik i obogaćivanje video-sadržajima.

U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka danas je predstavljena elektronska Agenda manifestacija u Srbiji, koja je sastavljena na inicijativu Ministarstva kulture, a obuhvata podatke o čak 850 manifestacija.

Direktor Zavoda Aleksandar Lazarević kazao je da su ciljevi projekta informisanje građana i pomoć lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama i ustanovama kulture.

"Postoji veliki ekonomski potencijal u povezivanju kulture i turizma. U Evropi, zarada od kulturnog turizma čini više od 35 odsto ukupnog prihoda od turizma", dodao je on.

Agenda ima kalendar i fotografije, a sledi prevođenje na engleski jezik i obogaćivanje video-sadržajima.

Ministar kulture Nebojša Bradić čestitao je Zavodu na dobro urađenom poslu, ističući da taj projekat povezuje kulturu i informisanje i uspostavlja važne ciljeve za kulturnu politiku u Srbiji.

On je ukazao da je u našim medijima kulturna scena u Srbiji nedovoljno zastupljena i da postoji samo "sinoć u Beogradu".

"Smisao je u tome što je Agenda otvorena i što će se dopunjavati, kao što se kulturni život u Srbiji svakodnevno dopunjava programima i inicijativama iz javnog i privatnog sektora. Takvu dinamičnu sliku kulture želimo da razvijamo", naglasio je Bradić.

Kultura je bogatstvo Srbije 

On je kazao da je kulturna istorija bogatstvo Srbije koje treba uvažavati, ali i razmišljati o perspektivi koju ona nudi, jer su upotreba kulture i kulturnog nasleđa u funkciji ekonomije i razvoja.

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković ocenio je da postoji jaka veza kulturnih manifestacija i turizma, dodajući da su ciljevi i ekonomski i socijalni - zarada, ali i očuvanje nematerijalnog nasleđa, tradicije i običaja.

On je podsetio da se u anketama sa inostranim posetiocima o boravku u Srbiji njihovi najjači utisci odnose na atmosferu, prijatne ljude, zabavu i gastronomiju, što se često vezuje upravo za kulturne i turističke manifestacije.

Petković je kazao da je Birfest prošle godine posetilo 900.000 ljudi, Guču 800.000, Egzit 200.000, izrazivši uverenje da će Agenda pomoći da se obrati pažnja i na neke male, a potrebne manifestacije kao što je, na primer, Sabor frulaša u Prislonici.

Mada nema konkretnih statističkih podataka, vidljivo je da privreda određenog kraja oživi uz održavanje neke manifestacije. Procena je da se već sa 15.000 posetilaca prelazi tačka rentabilnosti i počinje da se vraća prihod u budžet, objasnio je Petković.

Najstarije manifestacije u Srbiji osnovane su još u 19. veku, kao Smederevska jesen ili Prvomajski uranak na Paliću. Pravi bum nastao je od 2000. godine, pa čak 57 odsto manifestacija čine one koje su pokrenute u protekloj deceniji.

Najveći broj manifestacija održava se u Vojvodini (39 odsto). Po sadržaju najviše ih je folklornih (20 odsto), a po terminu letnjih (34 odsto).

Agenda će od 14. februara biti dostupna na internet stranici Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

broj komentara 0 pošalji komentar