Uručene Vukove nagrade

Na svečanosti u Starom dvoru, uručene Vukove nagrade, koje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Vukove nagrade za izuzetan doprinos kulturi u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru, koje ove godine, 47. put, dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, uručene su u Svečanoj sali Skupštine Beograda.

Vukove nagrade za 2010. godinu uručene su pesniku Blagoju Bakoviću iz Vrbasa, akademskom slikaru Vladimiru Veličkoviću, kompozitoru Ivanu Jevtiću, fotografu Rajku Karišiću, kulturnoj instituciji Kući Đure Jakšića, lektoru Ljiljani Mrkić-Popović, dirigentu Milovanu Pančiću, istoričaru Čedomiru Popovu, publicisti Slobodanu Ristanoviću i teatrologu Jovanu Ćirilovu.

Predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Ljubivoje Ršumović rekao je prilikom uručenja nagrada da je prilika da se u Godini knjige i jezika upitamo kako se odnosimo prema knjigama i čitanju i kako čuvamo srpskim jezik.

Prema njegovim rečima, sve više je primetna upotreba stranih reči i izraza u srpskom jeziku, koje kvare i srpski, ali i taj strani jezik.

"Da su živi, i Vuk Karadžić i Dositej Obradović bi nas opomenuli da čuvamo srpski jezik, jer jezik čuva narod, a narod čuva zemlju. Zato se obraćam ljudima koji vode državu da posebnu pažnju posvete vaspitno-obrazovnom sistemu, kako bismo naučili decu pravim vrednostima, ali i sprečili da odlaze u inostranstvo", rekao je Ršumović.

Nagrade je uručio predsednik žirija Darko Tanasković, a u ime laureata prisutnima se obratio istoričar Čedomir Popov, koji je istakao da svaka nagrada ima podsticajnu ulogu i tera čoveka da nastavi svoj rad.

Prema njegovim rečima, nagrade najpre treba dodeljivati mladim ljudima, kojima će to biti podstrek za dalji rad, ali i da se svaki naučnik obraduje priznanju, jer je to dokaz da je njegovo delo primećeno.

"Radost je utoliko veća, jer ova nagrada stiže od ugledne institucije koja je više puta potvrdila svoju reputaciju", rekao je Popov.

U znak zahvalnosti članovima žirija i prisutnima, pijanista Vladimir Milošević izveo je delo Dens svita kompozitora Ivana Jevtića, koji je nagrađen Vukovom nagradom.

Žiri za dodelu Vukovih nagrada činili su i reditelj Živorad Ajdačić, slikar Momčilo Antonović, glumica Rada Đuričin, književnici Ljubivoje Ršumović, Dragan Mraović i Ratko Popović, teatrolog Miroslav Radonjić i kompozitor Svetislav Božić. 

Vukove nagradu čini diploma, koja je rad akademskog slikara Radomira Stevića Rasa, plaketa sa likom Vuka Stefanovića Karadžića i novčani iznos.

broj komentara 0 pošalji komentar