Jubilej prvog srpskog pozorišta

Najstarije srpsko pozorište, Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, obeležilo 175 godina postojanja. "Statueta Joakim Vujić" za životno delo dodeljena scenografu Miodragu Tabačkom. U jubilarnom danu promovisana monografija o životu i delu glumca Mirka Babića.

Izvođenjem predstave Đorđa Milosavljevića "Kontumac" u režiji Žanka Tomića i svečanom dodelom Joakimovih nagrada, Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu obeležio je 175. godišnjicu osnivanja.  

Scenografu Miodragu Tabačkom uručena je "Statueta Joakim Vujić" koja se dodeljuje za životno delo pozorišnog umetnika.

"Svaka nagrada predstavlja veliku radost, a ova posebno. Ponosan sam na nju jer je dodeljena u konkurenciji pozorišnih stvaralaca uopše, a ne samo unutar moje struke, dakle u jednoj velikoj konkurenciji i sa zaista slavnim prethodnicima", rekao je Tabački.

"Prsten Joakim Vujić", za doprinos afirmaciji Knjaževsko-srpskog teatra u Srbiji i u svetu, primila je pozorišna kritičarka Dragana Bošković, urednica "TV teatra" u Dramskom programu RTS-a.

Godišnja nagrada teatra pripala je mladom glumcu kragujevačkog pozorišta Ivanu Vidosavljeviću, koji je osvojio dve nagrade na prestižnom festivalu monodrame u rumunskom gradu Bakau i nagradu za najboljeg glumca "Štefan Jordake".

Svečanost na sceni "Joakim Vujić" najavljena je vatrometom sa zgrade teatra.

Obeležavanju jubileja kragujevačkog pozorišta prisustvovali su ministar kulture Nebojša Bradić, predstavnici lokalne samouprave i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Kragujevca.

Energija slobode i snaga pokreta 

Bradić je rekao da je Kragujevac bio "prestono mesto uprizorenja nove države, pozorje na kome se energija slobode pretvarala u snagu poretka".

Prema njegovim rečima, 1835. godina je vreme utemeljenja institucija, nosilaca mlade srpske državnosti, donet je Sretenjski ustav, otvorena je gimnazija i ustanovljen teatar.

"Bez kulture i njenih institucija danas nije moguće zamisliti duh modernog grada kakav je Kragujevac. Pokazalo se da raspoznatljivost grada, ako ne više, a ono makar jednako zavisi od kulture koliko i od inudstrije", rekao je Bradić.

Na 175. godišnjicu teatra, predstavljena je i monografija o životu i delu prošlogodišnjeg dobitnika Joakimove nagrade, prvaka kragujevačkog pozorišta glumca Mirku Babiću.

Autorka monografije teatrolog Dragana Bošković rekla je novinarima da je monografiju o Mirku Babiću "dugo nosila u sebi" i da je on dokaz da glumište Srbije nije samo u centru Beograda, "u krugu dvojke".

Babić je novinarima rekao da nije očekivao monografiju o sebi, mada je bila potrebna posle 37 godina njegovog rada u pozorištu, na filmu i televiziji.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">