Novogodišnji koncert u Beču

Kao i svake godine, prvi dani nove 2016. godine započeo je tradicionalno uz muziku porodice Štraus, a u izvođenju Bečke filharmonije.

Program 76. Bečkog novogodišnjeg koncerta su pored gledalaca u Zlatnoj dvorani Muzikverajna, koja je ukrašena raskošnim cvetnim aranžmanima, mogli da prate ispred malih ekrana milioni gledalaca u više od 50 zemalja.

Bečka filharmonija uz Bečke dečake, a pod dirigentskom palicom Marisa Jansona, svojim muziciranjem želi da na pragu Nove godine svetu pošalje poruku nade, prijateljstva i mira, ističu organizatori.

Na programu, koji je sa pauzom trajao oko dva i po sata, izvedena su dela Roberta Stolza, Karla Mihaela Cirera, Emila Valtefela, Jozefa Helmesbergera i naravno Edvarda, Jozefa i Johana Štrausa bez kojih nema Bečkog novogodišnjeg koncerta.

Na bis je tradicionalno izveden čuveni valcer Štrausa sina "Na lepom plavom Dunavu". Filharmoničari su, kao i uvek, uz učešće publike, završili koncert svirajući "Radecki marš".

Program se svake godine izvodi tri puta - 30. decembra kao generalna proba, dan kasnije kao Koncert novogodišnje večeri i 1. januara kao Novogodišnji koncert.

Karte su, za sva tri koncerta, prodate preko internet stranice Bečke filharmonije - još početkom ove godine.

Svi oni koji maštaju da odslušaju Novogodišnji koncert iz Zlatne dvorane moći će od 2. januara, da podnesu prijavu za karte za koncert 1. januara 2017, te da se nadaju da će biti izvučeni kao srećni dobitnici mogućnosti da kupe kartu.

Cena ovogodišnjih karata kretale su se od 30 do 940 evra.

Bečki novogodišnji koncert je prvi put izveden 31. decembra 1939. godine pod dirigentskom palicom Klemensa Krausa, a od 1942. izvodi se oko podneva prvog dana Nove godine. Televizijski prenos prvi put je realizovan 1959. godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 02. jan 2016, 22:44) - Oki [neregistrovani]

Fantasticno

Predivan koncert. Odslusala sam ga celog sa uzivanjem i svima toplo preporucujem da ga odgledaju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">