Čitaj mi!

''Imaginarna sećanja" meksičkog fotografa

U galeriji "Blok" u toku je izložba "Imaginarna sećanja" Huana Pabla Bermana, meksičkog fotografa, koji već godinu dana živi i stvara u Beogradu.

Huan Pablo Delgado Berman detinjstvo i godine školovanja proveo je na poluostrvu na jugu Meksika, u saveznim državama Jukatan i Kampeče. Fotografijom se bavi desetak godina, radio je kao fotoreporter, a onda ga je put preko Kanade, Nemačke i Austrije doveo u Beograd.

Na svim ovim mestima sakupljala su se "Imaginarna sećanja". Na drugoj beogradskoj samostalnoj izložbi, u galeriji u bloku 45, predstavio je kolekciju od 26 fotografija, većinom nastalih analogno, u kombinaciji sa akrilima, vodenim bojama i prirodnim materijalima.

'"Ideja o 'Imaginarnim sećanjima' javila mi se dok sam boravio u Kanadi prošle godine, nakon jedne fotografije koju sam snimio. Poželeo sam da se poigravam sa percepcijom posmatrača slike. Glavna ideja ove izložbe je da ljudi uspostave ličan odnos sa slikom pred sobom i sa svojim sećanjima", kaže fotograf Pablo Delgado Berman.

"Zato sam fotografije dorađivao slikanjem i intervencijama sa raznim materijalima, drvetom i lišćem na primer - da bi se kroz tu neobičnost izazvala određena reakcija", dodaje Berman.

"Sećam se rečenice koju sam nekad, negde čuo: 'Stvari se nisu dogodile onako kako su se dogodile, već onako kako ih se mi sećamo'",ističe Pablo Delgado Berman.

Imaginarna sećanja Huana Pabla Bermana nadilaze svakodnevno, upućujući u predele, mašte, memorije i sna, kao polazišta za zajednička iskustva.

broj komentara 0 pošalji komentar