Čitaj mi!

Beogradska premijera "Konstantina"

Istorijska drama o prelomnim događajima u životu Konstantina Velikog, prvog rimskog vladara koji je prihvatio hrišćanstvo i burnim vremenima u Rimskom carstvu, premijerno izvedena na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Posle premijere u Nišu, komad ''Konstantin'' premijerno je izveden i u Narodnom pozorištu u Beogradu. Predstava je deo državne proslave jubileja donošenja Milanskog edikta i svedoči o životu rimskog vladara koji je prihvatio hrišćanstvo.

Na premijeri su bili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh Irinej, najviši predstavnici verskih zajednica, ministri u srpskoj vladi, ambasadori i druge zvanice.

Istorijska drama o prelomnim događajima u životu Konstantina Velikog, prvog rimskog vladara koji je prihvatio hrišćanstvo i burnim vremenima u Rimskom carstvu, izvedena je na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Reditelj Jug Radivojević kaže da je priča satkana od ozbiljne istorijske priče koja je potkrepljena sa manje ili više poznatim činjenicama.

"Tu istoriju smo pokušali da kroz određenu poetiku i estetiku prevedemo u jedan pozorišni jezik", objašnjava Radivojević.

U predstavi o velikom reformatoru, osnivaču Vizantije i na kraju svecu po pravoslavnim kanonima, igra 20 glumaca iz Beograda, Niša, Kragujevca, Kraljeva, Banjaluke. Konstantina tumači Miodrag Krivokapić, njegovog oca Mirko Babić.

"Ovo je nešto između predstave i nečeg nestvarnog", kaže Mirko Babić.

Posle premijere, ''Konstantin'' će se naći na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu i Nišu, a predstava će biti izvođena širom Srbije i na pozorišnim scenama u regionu.

broj komentara 0 pošalji komentar