Čitaj mi!

Izložba Siniše Vukovića

U galeriji RTS-a otvorena izložba slikara, arhitekte, osnivača "Medijale" Siniše Vukovića. To je jedna ličnost u čijem se delu prelama gotovo cela istorija umetnosti, kaže kritičar Nikola Kusovac.

Izložba slikara, arhitekte, teoretičara umetnosti Siniše Vukovića nosi naziv Negde na prilazima večnosti po pesmi koju mu je posvetio Vasko Popa. U galeriji RTS-a biće otvorena do 6. maja.

Ulja nedavno preminulog profesora i jednog od osnivača i ideologa čuvene "Medijale", pozajmili smo za ovu izložbu iz Narodnog muzeja, Muzeja grada Beograda, Muzeja savremene umetnosti i privatnih kolekcija.

Neke su nastale polovinom prošlog stoleća a sliku, pod imenom Putevi ka bespuću uradio je 1992. godine. Uz mnoštvo neobičnih detalja, mahom taman kolorit i lucidne provokativne nazive, originalan je po centralnoj perspektivi - tački ka kojoj hrle svi elementi slike.

"Trba prepoznati šta on citira, šta koristi na šta se oslanja. Čas je u prostorima renesanse čas je kubista. Ta njegova mogućnost da koristi ono što mu je ostavila istorija umetnosti je ono što može da posluži da se otkrije suština njegovog slikarstva", kaže kritičar Nikola Kusovac.

Prema njegovim rečima, to je jedna ličnost u čijem se delu prelama gotovo cela istorija umetnosti.

Umnožavanje njenog lika pred belom pticom u kavezu, Soba osoba bez lica, Veliki geograf -sva dela se bave suštinom postojanja sveta, ljudskim vrlinama i manama i otkrivaju zapitanost, radoznalost i mudrost umetnika.

Ovo je još jedna izložba, autorke Ljubice Miljković, na koju naša kuća može biti ponosna.

broj komentara 0 pošalji komentar