Čitaj mi!

Sindikati nezadovoljni nacrtom zakona

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" saopštili su da ne žele da učestvuju u pregovorima o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu koji im je dostavilo Ministarstvo rada.

Kako je obrazloženo, za sindikate je neprihvatljivo što je Ministarstvo proširilo spisak oblasti iz radnog zakonodavstva koje sindikati treba da usaglašavaju s predstavnicima vlasti i poslodavcima, javlja Beta.

"Neprijatno smo iznenađeni činjenicom da su u radnoj verziji Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu koja je dostavljena sindikatima, proširene teme na kojima je Radna grupa za izradu tog zakona radila, a koja je formirana na inicijativu tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije, a sadašnjeg premijera Aleksandra Vučića", navodi se u zajedničkom saopštenju dva sindikata.

Ukazano je da je Radna grupa tri meseca radila na pripremi nacrta zakona o radu, a koja je sada izmenjena na inicijativu ministra rada Aleksandra Vulina.

Reprezentativni sindikati traže da se pregovara o pet najvažnijih tema koje treba da reguliše novi zakon o radu - radu na određeno vreme, otkazima od strane poslodavca, otpremninama, proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i minimalnoj zaradi.

"To su oblasti koje mogu da pospeše zapošljavanje i pokrenu otvaranje novih radnih mesta, a dodavanje novih je apsurdno i potpuno nepotrebno", smatraju sindikati.

Radna grupe za izmene Zakona o radu danas bi trebalo da razgovara o Nacrtu izmena zakona o radu koji je prošle nedelje dostavilo Ministarstvo rada.

U Radnoj grupi su predstavnici vlade, odnosno ministarstava rada, finansija i privrede, Unije poslodavaca Srbije, dva reprezentativna sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" i Privredne komore Srbije.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 13. maj 2014, 19:29) - anonymous [neregistrovani]

uh

Nije u redu da skida plate mnogo je vec do 7.000 din. Dosta je vise komplikovano. Narod nece vise glasati na SNS, zbog Vulina.

(utorak, 13. maj 2014, 16:47) - anonymous [neregistrovani]

Sindikati u Srbiji...

...trebalo bi ih raspustiti,ako treba donijeti zakon i raspustiti ih,svi celnici im podnijeti podatke i porijeklo o imovini a normalno je da ih policija i sudstvo preispitaju i poslije oformiti nove sindikate u odgovarajucim bransama,npr,gradjevinarstvo,usluga,metal i elektro i jos 2 maksimalno 3 sindikalne organizacije...a sto se tice otpremnina,one bi trebalo da budu dobrovoljne,zavisi od firme ali zato isplata penzije,penzija,pocinje sa istekom tekuceg mjeseca...nikakva cekanja dva ili 3 ili sta ja znam...u uredjenim drzavama covjek koji je radio i zaradio penziju ne moze biti bez primanja...Srbija je,ogledalo su i ovi sa fotografije,daleko...ali gradjani ,trpe...decenijama...i trebali ih zaliti?...

(utorak, 13. maj 2014, 16:28) - anonymous [neregistrovani]

pitanje...

Zbog cega su uvedene otpremnine to su izgleda svi zaboravili. Sadasnja brzina obracuna penzija u PIO fondu govore o najvise dva meseca do prijema prve penzije. Tolike treba da su i otpremnine