Čitaj mi!

Stop nasilju nad ženama

"Ne okreći leđa nasilju, prijavi ga", naziv je kampanje za borbu protiv nasilja u porodici koju, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, pokreće Ministarstvo rada i socijalne politike. Kampanju medijski podržava i RTS. MUP uspostavio telefon za žrtve porodičnog nasilja.

U Srbiji je u ovoj godini ubijeno 46 žena, od kojih je 27 slučajeva direktna posledica nasilja u porodici, što govori da se svi državni organi moraju više angažovati u suzbijanju nasilja u porodici, a građani da ga prijavljuju, ukazano je u debati koju je organizovao skupštinski Odbor za ravnopravnost polova.

Učesnici debate "Interesorna saradnja i mehanizmi podrške žrtvama nasilja", organizovane povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja, apelovali su na sve građane da ne budu "slepi" u situacijama kada primete nasilje, već da ga prijave nadležnim organima.

Na debati je predstavljen je i spot "Ne okreći leđa nasilju, prijavi ga", koji je pripremljen u okviru kampanje Ministarstva rada i socijalne politike za prepoznavanje i sprečavanje nasilja u porodici, koja počinje danas. Spot će narednih 16 dana biti emitovan na televizijskim i radijskim stanicama u Srbiji. Kampanju medijski podržava i RTS.

"Nemamo pravo da ne primetimo nasilje i ostanemo slepi i pristanemo da ono ostane iza zatvorenih vrata", poručila je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević.

Ukazujući da je 46 žena u ovoj godini ubijeno, a 27 kao posledica nasilja u porodici, Lakićević je navela da je tačan broj nastradalih žena zbog nasilja u porodici teško utvrditi. Ona je najavila da će se u narednoj godini krenuti sa pilot projektom u šest opština koji će omogućiti umrežavanje centara za socijalni rad, MUP-a i drugih organa, u cilju formiranja jedinstvene evidencije.

Da država mora ozbiljno da se pozabavi tim problemom, navela je Lakićević, govori i činjenica da su poslednjih mesec dana stradala i dva pripadnika MUP-a, intervenišući po pozivu zbog nasilja u porodicama.

Savetnik u MUP-u Slavica Radovanović je naglasila da se policija kontinuirano obučava i da prepozna nasilje u porodici i kako da radi sa žrtvama i nasilnicima, ali da ipak ne može sama da se nosi sa tim problemom, već moraju da se uključe i drugi organi.

Predsednica Odbora za ravnopravnost polova Gordana Paunović Milosavljević je ukazala da su žene širom sveta izložene različitim oblicima zlostavljanja, da je koren zlostavljanja najčešće duboko u strukturi društva, kao i da samo najhrabriji progovaraju i prijavljuju nasilnika, zbog čega im treba pomoći.

Prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, svaka druga žena u Srbiji preživela je neki oblik nasilja, bilo seksualnog, fizičkog, psihološkog ili ekonomskog, a nasilje često ostaje društveno nevidljivo, prekriveno vidovima patrijarhata, sve dok se ne desi tragičan ishod.

MUP uspostavio telefon

Operativni centar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije od danas ima poseban broj telefona za žrtve porodicnog nasilja, izjavio je zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

Pozivi na telefon broj 0800-100-600 su besplatni, a policija reaguje odmah po pozivu, u saradnji sa lokalnom samoupravom i savetovalištima za borbu protiv nasilja u porodici.  Operativni centar MUP za žrtve porodičnog nasilja radi 24 sata, a namenjen je svim građanima, bez obzira na to u kojem delu Srbije žive.

"Policija će istog trenutka privoditi nasilnike, kako se ne bi dogodilo da se po odlasku policajaca ponovi nasilje", kazao je Mitrović prilikom posete beogradskom Savetovalištu za borbu protiv nasilja u porodici, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić podsetio je da Beograd žene koje nemaju zaposlenje, materijalno pomaže godinu dana po izlasku iz sigurne kuće, i najavio mogućnost novih mera.  Grad razmatra mogućnost da pomoć omogući i onim ženama koje su pretrpele porodično nasilje, u teškoj su materijalnoj situaciji, a smeštene su kod rođaka.

"Sve porodice koje imaju manje od 20.000 dinara, a žrtve su porodičnog nasilja, u nekoj perspektivi mogu da očekuju pomoć", najavio je Antić.  Sve žene koje su same, dobijaju 11.000 dinara mesečno, ukoliko imaju jedno dete pomoć iznosi 16.000 mesečno, žene s dvoje dece dobijaju 21.000, a sa troje dece 26.000 dinara mesečno.

Prema rečima Direktorke Savetovališta za borbu protiv nasilja u  porodici, Vesne Stanojević, u tri sigurne kuće u Beogradu boravi 48 žena sa decom.  Stanojević je istakla da je zadovoljna saradnjom sa državnim institucijama, ali da nisu sve policijske uprave i stanice podjednako spremne za rad sa žrtvama porodičnog nasilja.

broj komentara 8 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. avg 2014, 16:45) - nina [neregistrovani]

pozdrav

gde se moze prijavit nasilnika ako je nasilnik iz srbije a zrtva iz evropske unije a napadi se izvrsavaju na javnom mestu odgovor tu ili na edinaninadjogic@gmail.com zbog sigurnosti nemogu vam odkriti o kome je rec hvala

(nedelja, 17. feb 2013, 10:49) - Ivana [neregistrovani]

teorija i praksa

Mozete pokusati da se borite. Naici ce te prvo na otpor u policiji, pokusaj zataskavanja i smirivanja, onda ce vam sudija reci da se boji da "ne napravite veci jaz" i na kraju ce dobiti uslovnu na godinu dana. Ako vas polomi u roku od te godine dobice 3 meseca zatvora. Eto pravde za vas. Pod uslovom da prezivite.
Ja sam trazila zabranu prilaska i pored ove krivicne. Imala sam srece da nije uspeo da se u sudu iskontrolise pa sam je dobila,inace bih morala da dokazujem.Najvecu pomoc sam dobila od socijalne sluzbe. Svi znaju da ste maltretirani, ali niko nece da se mesa u to.Kada pokrenete svi se sklanjaju. Novine su pune zena iz provincije.Dobro razmislite.

(subota, 18. feb 2012, 21:56) - anonymous [neregistrovani]

ja

Da li taj broj vazi i za Rumu?

(petak, 25. nov 2011, 23:54) - anonymous [neregistrovani]

Samo strogo

Mora da se donesu i strozi zakoni i da se pruzi pomoc ugrozenim zenama. Problem je sto one koje su najugrozenije to ne zele da prijave. Moj licni problem (kao muskarca) je taj da je na zapadu zakon cak isuvise strog prema muskarcima i dovoljno je da zena slaze policiji i da te prijavi. Nema nikakvih provera da li je to zaista bilo, vec te odmah vode u zatvor. Tek posle se saznaje da li je to bila istina ili ne a ti odlezao svoje. U svakom slucaju cak i sa takvim zakonom u zemljama kao sto su Italija, Spanija, Portugal (Sredozemne zemlje) ima preko 60 ubijenih zena u toku jedne godine, sto je veoma zalosno.

(petak, 25. nov 2011, 12:42) - Milanka [neregistrovani]

Komentar

Ovakva vrsta obelodanjivanja nasilja je nesto najbolje sto RTS radi. Do sokoro je to bila zabranjena tema.
Predlozila bih Vam da istu akciju sprovedete povodom nasilja u skolama.
Zrtve, na zalost, cute jer svaka zrtva je u velikom broju bez bilo kakve zastite i kada obelodani svoj problem, na kraju ona bude tretirana kao nasilnik !!! To je veliki problem , potrebno je mnogo vremena da nam prijavljivanje nasilnistva bude normalna stvar.
Ja Vas molim da pokrenete akciju za nasilje u skolama. Na zalost i moja porodica je imala takvo iskustvo, ali, malo toga moze da se uradi. Samo mediji mogu da pomognu.

(petak, 25. nov 2011, 10:45) - Gagi [neregistrovani]

sila nije nacin

Ja sam svojoj suprugi rekao na samom pocetku onog dana kad me budes isprovocirala da te udarim bice nas zadnji zajednicki dan istog trena cu skupiti svoje stari i otici od tebe.

mislim da je to najbolje resenje jer nisu za svaku svadju muskraci krivi ali jesu krivi ako dignu ruku na zenu to smatram ljigavim i nepotrebnim , zivim u braku vec 20 godina i n ijednom nisam ni pomislio da dignem ruku na svoju suprugu... cak i kad smo se zucno raspravljali!!! a bilo je i toga!!

(petak, 25. nov 2011, 09:44) - anonymous [neregistrovani]

fado

a kada ce biti dan borbe protiv nasilja nad muskarcima?

(petak, 25. nov 2011, 08:16) - anonymous [neregistrovani]

samo jednom i nikad vise

udarac prvi ,treba znati da zvonca zvone sta te ceka u tom braku!nema oprostaja, jer to nesme da obuhvati moc.precutati,i sacekati kad se moze napustiti kuca.verujte mi tu nema sta da se vise oprasta ili nada da se vise nece ponoviti.takvi muzevi moraju na terapiju, a sama cinjenica jednom udariti zenu pokazuje skim imate posla.bogami takvi nebi trebali da budu povezani u drustveni zivot, dok nebudu totalno izleceni.molimte zamisli,ja cu da te bijem da ti pokazem kako sam ja dobar muz.stvarno jaki muskarci, nemaju potrebu da tko nesto cine.pakujte kofere, i zbogom ljubavi!!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">