Oprez u vožnji štedi pare

Osiguranje vozila za nesavesne vozače biće višestruko uvećana čak i do suma koja prevazilaze vrednost samog automobila. Sistem umanjenja i uvećanja premija biće uveden od prvog septembra.

Prema odluci Narodne banke Srbije, od 1. septembra 2011. godine biće uveden sistem umanjenja i uvećanja premije osiguranja vozila, u zavisnosti od toga da li je vlasnik prouzrokovao štetu. Premija će za one koji greše u saobraćaju biti višestruko uvećana do cifara koje ponekad prevazilaze i vrednost automobila.

Već sada treba obratiti pažnju na incidente u saobraćaju, jer ako se gomilaju, u prošloj i ovoj godini polisa obaveznih osiguranja može biti mnogo veća od prvog septembra. Vozači koji budu prouzrokovali do tri štete godišnje moraće da plaćaju uvećanu premiju (malus) i do 250 odsto od osnovne premije.

Branko Pavlović iz "Delta Đenerali osiguranja" kaže da bi, prema trenutnoj prosečnoj ceni polise od oko 9.000 dinara, pažljiviji vozači plaćali oko 7.500 dinara, dok bi izuzetno nepažljivi vozači plaćali oko 22.500 dinara, odnosno skoro tri puta više.

Maksimalno umanjenje premije (bonus) je 15 odsto, ukoliko vlasnik vozila ne napravi štetu tri godine uzastopno. Time će se on stimulisati da ne pravi incidente u saobraćaju. Pokušaji da se promenom kompanije za osiguranje promeni i vozački dosije biće neuspešni.

Dragan Petrović iz "Dunav osiguranja" kaže da primenom novih propisa vozači neće moći da izbegavaju bonuse i maluse odlazeći od jedne do druge osiguravajuće kuće.

"Sve štete biće evidentirane u jednu bazu podataka na nivou Srbije", rekao je Petrović.

Cena kasko osiguranja se neće procentualno uvećavati za nesavesne vozače sa brojem incidenta kažu u "Dunav osiguranju", jer već sada postoji skala za popuste onima koji su savesni vozači, a postoji i popust od 10 odsto na sve polise zaključene za vreme sajma.

Damir Okanović iz Komiteta za saobraćaj kaže da primenom sistema kažnjavanja i nagrađivanja stanja osiguranja, premija jednog automobila bi mogla da bude veća od vrednosti samog automobila, pa bi nesavesni vozači trebalo da razmisle pre nego što odluče da se neodgovorno ponašaju.

Ovim sistemom nije obuhvaćena starost vozača i njegovo iskustvo što je i bio prvobitni predlog proizašao iz Novog zakona o bezbednosti saobraćaja. Time bi se u startu sprečilo da neiskusni vozači kupuju brze i jake automobile pre nego što se dokažu u praksi.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 03. apr 2011, 20:45) - Милош [neregistrovani]

Извртање

Сасвим је вероватно да ће и ово да се изврне у своју супротност, као и многе друге ствари у Србији. Они који су склони насилничкој вожњи и који буду правили удесе лепо ће захваљујући својим везама и везицама да набеђују кривицу на жртве у тим удесима, па ће недужни људи да плаћају и штету и веће осигурање. Све је ово, дакле, додатна мотивација онима који лоше возе да изигравају закон и да се повећа ниво корупције.

(nedelja, 03. apr 2011, 19:52) - anonymous [neregistrovani]

bonus malus

Isto kao na zapadu,samo mi nije jasno sta tu trazi Narodna banka Srbije.Odkad je banka ta koja odlucuje o zakonu u osiguranju?

(nedelja, 03. apr 2011, 18:48) - anonymous [neregistrovani]

zalosno

Zalosno je to sto drzavni aparat na celu sa resornim ministrom nema `vremena` da se posveti ovome i da pomogne vozacima prevashodno a onda i doprinesu time bezbednosti u saobracaju...ali ne...setila se toga osiguravajuca kuca koja na tudjim greskama zaradjuje...i zaradjuje...i zaradjuje... A to sto sadite to ce i vasi unuci da zanju, nece samo nasi...zalosno. Da bogda ostali bez prebijene pare

(nedelja, 03. apr 2011, 18:44) - anonymous [neregistrovani]

ma j..

Ako ste tako pametni, zasto savesni vozaci ne plate tri puta manju polisu, a ne bezbezno malo...

(nedelja, 03. apr 2011, 17:24) - мислиоц [neregistrovani]

моје мишљење је на цени

А бре људи не будите пакосни. Па јефтиније је копирати системе и принципе рада, него узалудно траћити време у изналажењу точка који већ постоји. Покуцамо код људи на врата: Замолимо лепо запад- људи се обрадују што нам се њихов патент свиђа и, продају нам свој изум онако симболично, рецимо за неколико милиончића (у еврима). После ми то мало дорадимо, дотерамо и пустимо у промет. Временом се од народа наплате издати милиони са каматом. На тај начин функционишемо рационално :)))

(nedelja, 03. apr 2011, 16:20) - anonymous [neregistrovani]

Prepoštena osiguranja

Pošteno, nemam reči. Bonus do 15 posto , a malusi 200 posto. A obzirom kako se osiguravajuće kuće ponašaju kao štetu će okvalifikovati i naslanjanje ruke na auto.Kada uzimaju pare onda su im puna usta hvale, a kada procenjuju i isplaćuju štetu nije im ravan ni Kir Janja. A pošto vladajući establišment zabole za narod, tek će da nam deru kožu.Često se pitam da li je ovo Država ili neki feud?

(nedelja, 03. apr 2011, 16:16) - anonymous [neregistrovani]

Gluposti

Gospoda su do slovce prepisala Austrijski i Nemacki zakon o saobracaju, a nakaradni clanovi istog su nase izmisljotine za otimanje para od ovog naroda,pa ne treba da cudi u gomili svih gluposti koje ovaj narod trpi od "pametnjakovica"i taj o osiguranju,a sa nasim "platama"kojih vise nema nego sto ima,pa vi vidite gde to vodi.

(nedelja, 03. apr 2011, 14:59) - anonymous [neregistrovani]

nista novo

Da li postoji nesto sto ovi nasi nece da prekopiraju iz inostranstva ne bi li zaradili jos vise para? Zasto onda ne prekopiraju i zakon koji kaze da je motor na automobilu rezervni deo? Osuguranje je tu kada treba da se plati i njihova politika je da se udesi uopste ne trebaju desavati. Jer zaboga, onda moraju isplatiti stetu!!!!!!