Američki veteran svedočio o Draži

Potpukovnik američke avijacije u penziji Milton Frend svedočio u postupku za rehabilitaciju Draže Mihailovića. Jedan od 500 američkih pilota spasenih u Srbiji 1944. godine ispričao da su četnici spasili celokupnu posadu njegovog aviona.

Američki avijatičar Milton Frendman posvedočio je danas na sudu da su ga u junu 1944. od nemačkih okupatorski trupa u Srbiji spasili četnici, na čelu sa komandantom Kraljevske vojske u otadžbini Dragoljubom Dražom Mihailovićem.

Američki vojnici savezničkih snaga pre ovog događaja bili su zastrašivani pričama da "četnici seku uši i kopaju oči svojim neprijateljima", rekao je Frendman i naglasio da se lično uverio da ništa od toga nije tačno.

Svedočeći pred većem Višeg suda u Beogradu, na predlog podnosilaca zahteva za rehabilitaciju Mihailovića, osamdesetosmogodišnji Frendman je ispričao da su četnici spasili celokupnu posadu njegovog aviona koji je pogodila nemačka vojska.

Pošto su uspeli da uz padobrane iskoče iz zapaljenog aviona, počeli su da viču "Amerikan, Amerikan", a pripadnici Mihajlovićevih jedinica koji su ih pronašli, ponudili su im sklonište i odveli do štaba u Pranjanima gde ih je primio Mihailović.

U bazi u Pranjanima zatekao je i druge pripadnike savezničkih snaga iz Kanade, SAD i Velike Britanije koje su četnici, takođe, spasili od nemačkih protivavinskih napada.

"U Pranjanima sam prvi put video Mihailovića u uniformi bez vidljivih obeležja o svom činu. Bio je topao i ljubazan prema nama i sporazumevali smo se na francuskom", ispričao je Fridman.

Bezbedna pratnja do obale

Američki avijatičari su Frindman obavestili da moraju da se vrate u bazu u Italiji, a Mihailović im je, prema svedočenju Frendmana, obećao da im obezbedi pratnju do obale ukoliko avion ne dođe po njih.

"Posle nekoliko dana avion je stigao i mi smo prebačeni u Italiju", naveo je Frindman.

Prema njegovim rečima, kada je 1946. godine u SAD saznao da je Tito uhapsio Mihailovića i da se protiv njega vodi postupak, oko 500 avijatičara koje su četnici spasili tokom rata poželeli su da dođu u Beograd i svedoče u njegovu korist.

Komunisti su odbili da prihvate njihovo svedočenje sa obrazloženjem da su krivična dela koja je on izvršio tokom rata toliko teška da svedočenje u njegovu korist ne može ništa da promeni.

"Posle toliko godina želeo sam da dođem iz SAD i da kažem istinu o tome šta se tada dogodilo", istako je američki avijatičar navodeći da njegove kolege nisu bile u mogućnosti da dođu.

Sudija Alekandar Ivanović je saopštio da je Vojni arhiv sudu dostavio tri presude od 15. jula 1946, kojima je Mihailović oglašen krivim, a koje se međusobno razlikuju. Jedna ima obrazloženje, druga ga ima delimično, dok je u trećoj presudi obrazloženje izostalo.

Učešće suprotne strane nije predviđeno

Sudija je, takođe, najavio je da će na sledećem ročištu, 9. decembra, saslušati penzionisanog funkcionera SUP-a i pripadnika NOB-a Rista Vukovića, koji osporava pomenuti predlog za rehabilitaciju, kako bi odlučio da li će ga prihvatiti kao "suprotnu stranu".

Zakonom o rehabilitaciji nije predviđeno učešće suprotne strane u postupku, već jednostranost postupka, uz utvrđivanje da li je neka presuda doneta iz političkih i ideoloških razloga.

Predlagači zahteva tvrde da Mihailović nije imao pravo na odbranu i nije video svog advokata do početka suđenja. On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.

Dva dana po izricanju presude, 17. jula 1946. godine, Mihailović je streljan kao državni neprijatelj "broj jedan", a do danas nije javno objavljeno gde je i kada sahranjen.

Kako je, međutim, Vrhovni sud Srbije u sudskoj praksi zauzeo stav da sud može da sasluša zainteresovano lice, ukoliko oceni da ono ima pravni interes da učestvuje u postupku.

Poništenje presude kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem i vraćanje građanskih prava, zahtevom za rehabilitaciju, zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, sa akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov.

broj komentara 17 pošalji komentar
(petak, 29. okt 2010, 15:59) - Realan [neregistrovani]

to nam je hvala

U znak zahvalnosti su nas bombardovali 1944.

(petak, 29. okt 2010, 15:31) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor deda Peri...

A jesu li to bili Nedicevci, Ljoticevci ili Drazini Cetnici? Jesi li siguran da su ti koje pominjes bili Drazini?

Ja znam da u to vreme ljudi nisu mnogo znali koji su koji i da Ljoticevci i Nedicevci su totalno druga fela (koja je od strane partizana cesto izjednacavana).

(petak, 29. okt 2010, 15:22) - anonymous [neregistrovani]

Uhu, aha

Jao, pa Frend je pravi freeend

(petak, 29. okt 2010, 15:13) - Dragan [neregistrovani]

Profesionalni vojnik

I pukovnik Keserovoc je bio oficir vojske bivse Jugoslavije, koji se nije mirio okupacijom drzave.On nije bio ni partizan ni chetnik. Pravi koleboracionisti su bili "Ljoticevci i Nedicevci"...

(petak, 29. okt 2010, 14:55) - anonymous [neregistrovani]

Ulm

Nisi brate moga bolje napisati. À i moj deda je bio cetnik i partizani kada su Ga uhvatili objesili su Ga za bradu i Visio je dok nije preminuo, à

(petak, 29. okt 2010, 14:50) - Ne zna Amerikanac Srbe [neregistrovani]

I sta ce on to da posvedoci?

Posvedocice da su ga spasli cetnici, ali to nije nikakav dokaz da su se cetnici borili na strani saveznika i protiv Nemacke. To je samo dokaz da Srbi u teskim vremenima, o za svaki slucaj, rade i za jednu i za drugu stranu, pa koja pobedi oni su za nju. Pokusaj da se proces protiv Draze ponisti zato sto je po danasnjim standardima bio neregularan, ne znaci da se Draza rehabilitovan. Sud ne bi smeo da bude zloupotrebljavan ze politicke svrhe.

(petak, 29. okt 2010, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

Deda zna

Svaka čast deda...svi mi znamo ko je oslobodio ove prostore od okupatora, samo neki koji su rođeni juče žele menjati istoriju. Titovi partizani i Sovjetska Crvena armija su zgazili glavu nacističke zmije koju je predvodila visokocivilizovana Nemačka.

(petak, 29. okt 2010, 14:23) - Cetnik [neregistrovani]

da li je moguce...

da jos ste postoji i dalje verovanje u nasem narodu das su titovi partizani bili olicenje humanosti, hrabrih boraca i junaka ? ja ne mogu da verujem sta ovde citam!
posto vidim da su autori ovih komentara jezivo neupuceni u ono zasta smatraju da su kadri zakljuciti, onda zelim da vama neupucenima i simpatizerima komunistickih hordi, sledece porucim:
Procitajte roman "Noz" Vuka Draskovica. Ima ga i na latinici, nesrecnici jedni !

S verom u Boga - za Kralja i Otazbinu

(petak, 29. okt 2010, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

Prijatelju, citaj istoriju.

Za pocetak Vase Kazimirovica: Istorija Jugoslavije 1914 - 1945.
Shvatices zasto je sve ovako. Pozdrav

(petak, 29. okt 2010, 13:31) - anonymous [neregistrovani]

Rehabilitacija?

Mozda ce pokojni gen.Mihajlovic biti rehabilitovan,ali to nece bitnije promijeniti sliku o proslosti kod vecine Srba,a pogotovo ne kod susjednih nam naroda.Oni koji su ga slavili do sada,slavice ga i ubuduce.Za one koji su u njemu vidjeli zlocinca,on ce i dalje to biti.
Jedan moj djed je bio cetnik,a drugi partizan.Obojica su poginuli od srpske ruke.
U posljednjem ratu smo ratovali svi na jednoj strani pa evo i za ovim nam se generalom raspisala potjernica od 10.000.000 Evra.Sve dok budemo jedni druge prodavali(sto nije rijedak slucaj u Srpskoj nam istoriji)necemo znati ni ko smo,ni kuda nam je pravi put,a i drugi nas nece cijeniti.
Ni izjava ovog americkog veterana nece promijeniti nasu sudbinu.
Pozdrav svim istomisljenicima,a i onim drugima!!!