Obeležen dan Brigade veze

U kasarni na Topčideru, obeležen dan Službe telekomunikacije i Brigade veze Vojske Srbije. Svečanost se održava u znak sećanja na datum kada je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević 1916. doneo Uredbu o vojnom telegrafu.

Pripadnici Brigade veze Vojske Srbije obeležili su, u kasarni na Topčideru, 20. septembar, Dan jedinice i službe telekomunikacije.

Svečanosti je prisustvovao načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku general-major Radivoj Vukobratović, koji je naglasio da služba telekomunikacije u svakoj vojsci ima izuzetno značajnu ulogu, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Pripadnicima brigade dan jedinice je čestitao i ministar odbrane Dragan Šutanovac rečima da su profesionalnim i odgovornim izvršavanjem zadataka obezbedili neprekidnost i pouzdanost veza, i time doprineli održavanju zahtevanog nivoa operativnih sposobnosti vojske i funkcionisanju sistema odbrane u celini.

Za dan Službe telekomunikacije i Brigade veze određen je 20. septembar u znak sećanja na isti datum kada je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević 1916. doneo Uredbu o vojnom telegrafu.

Tom uredbom veza je izdvojena iz inžinjerije i organizovana kao samostalni rod vojske, objavljeno je na internet stranici Vojske Srbije. U okviru reforme Vojske Srbije 30. oktobra 2006. formirana je Brigada veze u čiji sastav su ušle 398. Brigade veze i 235. centar stacionarnih veza.

Brigada veze je namenjena za uspostavljanje i održavanje stacionarnog sistema veza na teritoriji Srbije i mobilne komponente sistema veza na strategijskom nivou za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije.

U zadatke brigade spada ostvarivanje jedinstvene komande nad sistemom veza Vojske Srbije, zaštita svih informacija, integracija sistema veza sa drugim telekomunikacionim sistemima u zemlji kao i obuka pripadnika jedinice.

Komanda Brigade nalazi se u Beogradu, dok su jedinice locirane u garnizonima i izdvojenim objektima na teritoriji Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar