Ponovo se gradi dvorac Obrenovića

Izrađen projekat za novo zdanje dvorca dinastije Obrenović u Takovu. Na osnovu originalne dokumentacije pronađene u Beču, dvorac se gradi na istom mestu gde je izgoreo 1916. godine.

Dvorac dinastije Obrenović koji je izgoreo 1916. godine biće ponovo sagrađen na istom mestu u Takovu, u blizini spomenika gde je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, najavio je predsednik kompanije "Svislajn Takovo" Rodoljub Drašković.

Dokumentacija o originalnom izgledu dvorca pronađena je u Beču. Na osnovu tih nacrta arhitekte su ponovo izradile projektnu dokumentaciju za izgradnju novog dvorca.

U Takovu, 1902. godine, kralj Aleksandar i kraljica Draga, dobili su dvorac na dar od naroda Rudničkog okruga, prema nekim izvorima, po želji kraljice Drage.

Materijal za gradnju dovožen je iz cele Kraljevine Srbije, kamen i pesak sa Morave, kreč iz Dragačeva, građa sa Zlatibora. Radilo se danonoćno.

Čim je dvorac započet da se gradi, tadašnji episkop žički Sava odmah je odredio komisiju koja je došla u Takovo da obrazuje zasebnu crkvu takovsku, koja bi opsluživala hram, parohiju i dvor.

Kraljevski par nikada nije boravio u dvorcu

U septembru, radovi na dvorcu privedeni su kraju. Građevina je imala 36 prostorija, bilijar salu, brojne salone...

Odlučeno je da 7. septembra, te 1902. godine, dan uoči Male gospojine kralj i kraljica dođu u Takovo i svečano prime ključeve od dvorca.

Pre svečane trpeze za kralja i kraljicu dvor je osvećen. O bogatom ručku dugo se pričalo u narodu. Draga i Aleksandar, otišli su brzo, i ne prenoćivši u velelepnom zdanju.

Osim posluge, baštovana i konjušara, posle svečanog otvaranja u dvoru nije bilo nikoga.

Nakon ubistva poslednjih Obrenovića, o narodnom daru više niko nije vodio računa. Imovina se raznosila, uzimala, prodavala i preprodavala.

Sam dvorac je i spaljen. Pouzdano se ne zna ko je to učinio. Možda soldateske koje su tuda prolazile, a možda, kako je narod tvrdio, i čobani, onako iz nehata, dok su čuvali ovce oko grma i ložili vatru da se ugreju.

Ni vlasti posle Drugog svetskog rata nisu imale mnogo obzira prema tom zdanju. Od prekrasnog dvora, ostali su samo temelji i priča o tragičnom kraju jedne dinastije.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">