Niš dobija ulicu Šabana Bajramovića

Skupština grada Niša donela odluku kojom je Južni bulevar u opštini Palilula preimenovan u Bulevar Šabana Bajramovića. Odbornici partije Niška regija uzdržani.

Odbornici Skupštine grada doneli su odluku kojom je Južni bulevar u gradskoj opštini Palilula preimenovan u Bulevar Šabana Bajramovića.

Za predlog da jedna ulica u Nišu ponese ime "kralja romske muzike" glasali su svi prisutni odbornici, osim dvojice odbornika iz partije Niška regija (ranije funkcioneri Nove Srbije) koji su bili uzdržani.

Sednici Skupštine grada, na kojoj se odlučivalo da se po Bajramoviću nazove jedna niška ulica, prisustvovala je Milica Bajramović, Šabanova supruga.

"Odluka koju donosimo pokazuje da je Niš grad tolerancije i da će vreme pred nama pokazati svu ispravnost ovakve odluke koja je u skladu sa tradicijom grada i njegovim kulturnim nasleđem", rekao je predsednik Skupštine grada Mile Ilić.

Predsednik Komisije za nazive ulica Dragoljub Stamenković upoznao je odbornike s peticijom građana iz ulice čiji je naziv promenjen, u kojoj oni izražavaju protivljenje o promeni Južnog bulevara u Bulevar Šabana Bajramovića.

Stamenković je napomenuo da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dalo saglasnost o promeni naziva Južnog bulevara u Bulevar Šabana Bajramovića.

Opština Palilula preuzeće troškove promene naziva i troškove građana koje će oni imati prilikom promene ličnih dokumenata, što su oni navodili u peticiji kao argument zbog čega se protive promeni naziva svoje ulice.

Građani te ulice naveli su i da je grad trebalo da predloži da se po Bajramoviću nazove ulica koja je bliža centralnom gradskom jezgru, da je njihova ulica zapravo slepa ulica, a ne bulevar, koja se završava uz ogradu Elektronske industrije.

Razloge zbog kojih će predstavnici Niške regije biti uzdržani obrazložio je odbornik Nenad Stanković, rekavši da mnoge viđenije Nišlije iz njegove prošlosti "nemaju svoju ulicu u svom gradu, pa ni oni pripadnici policije i vojske koji su poginuli na Kosovu i Metohiji kakav je, na primer, bio pripadnik 63. padobranske brigade Goran Ostojić".

Šef odborničkog kluba Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević, podržavajući promenu naziva ulice, rekao je da su predlagači morali tokom vođenje procedure da "uključe sve aktere kako ne bi iza postupka preimenovanja ostajale priče".

Lapčević je rekao da je od preimenovanja ulice "neko želeo da napravi temu", a da su "mediji naduvali celu stvar".

Predlog da se Južni bulevar nazove Bulevar Šabana Bajramovića podržali su odbornici Demokratske stranke, G 17 plus, Liberalno-demokratske partije, Socijalističke partije Srbije sa svojim koalicionim partnerima, kao i Srpska radikalna stranka.

broj komentara 0 pošalji komentar