Protest Roma zbog rušenja baraka

Romi iz nelegalnog naselja koji su blokirali ulicu Jurija Gagarina, protestujući zbog rušenje njihovog naselja razišli se večeras oko 20 časova i zakazali novi protest za sutra u 13 sati. Gradonačelnik Đilas rekao da će gradska vlast obezbediti privremeni smeštaj socijalno ugroženim. Zaštitnik građana osudio rušenje romskih kuća.

Saobraćaj u ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu normalizovan je večeras oko 20 sati nakon što su se razišli Romi iz nelegalnog naselja koji su blokirali tu ulicu, protestujući zbog rušenje njihovog naselja.

Romi su za sutra u 13 sati zakazali protest ispred Skupštine grada Beograda zbog rušenja njihovog naselja na Novom Beogradu.

Predsednik Romske partije Srđan Šajn rekao je da su stanovnici nehigijenskog naselja juče odnosno danas, dobili rešenja o iseljenju prema kojima imaju rok od 15 dana da podnesu žalbu, kako bi se odlučivalo u drugostepenom postupku.

Šajn je rekao da rušenje tih kuća predstavlja kršenje ljudskih prava.

"Stanovnici nehigijenskog naselja traže da im se nađe alternativni smeštaj u roku od 24 časa na teritoriji Beograda" rekao je Šajn naglašavajući da Dragan Đilas "mora da snosi političku odgovornost za rušenje kuća".

Privremeni smeštaj za socijalno ugrožene

"Stanovnici divljeg naselja u Novom Beogradu, čije su kuće srušene zbog izgradnje saobraćajnice, mogu da se obrate za pomoć centrima za socijalni rad ako imaju prijavljen
boravak u glavnom gradu", izjavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Povodom protesta Roma zbog rušenja njihovih kuća u nelegalnom naselju u ulici Jurija Gagarina u Novom Beogradu, Đilas je novinarima u Skupštini Beograda rekao da će se gradska vlast truditi da obezbedi privremeni smeštaj svima njima koji su socijalno ugroženi, a imaju prijavljen boravak u Beogradu.

Đilas je istakao da su stanovnici tog naselja "tu nelegalno naseljeni" i dodao da je "neophodno da se pomere odatle da bi bio napravljen novi bulevar koji je potreban za razvoj grada i za održavanje svih manifestacija koje slede".

Naveo je i da kuće u tom nelegalnom naselju u Novom Beogradu koje "ne ugrožavaju razvoj grada", to jest izgradnju saobraćajnice, neće za sada biti srušene, kao i da će se nastojati da u dogovoru sa njihovim stanovnicima bude pronađeno rešenje.

"Mi nismo vlast koja želi da na neki brutalan način pomera tako sve ljude nego samo zaista one koji ugrožavaju razvoj Beograda", dodao je Đilas.

"Svako ko je nelegalno zaposeo deo gradskog zemljišta na mestima gde treba da prođu infrastrukturni objekti tu ne može da ostane", rekao je gradonačelnik Beograda.

Uklanjanje nehigijenskog naselja kod kompleksa "Belvil" u Novom Beogradu, počelo danas na osnovu rešenja Gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 04. apr 2009, 12:28) - istina [neregistrovani]

Doslo je vreme

to sto si pisao da se isele sto pre mora da znas da su to romi sa kosova koji su ostavili svoja ognnjista i trazili slobodu gde drugo nego u srbiji i mora da znas dasmo mi romi uvek bili patrioti za svoju zemlu nikad ne trazimo rat ne mrzimo i volimo svakog coveka bez obzira koji je nacije ovim ludima prvo se trebalo omugciti smestaj pa posle ih iseliti

(subota, 04. apr 2009, 09:32) - anonymous [neregistrovani]

Doslo je vreme

Zivim u blizini pomenute lokacije i mogu da tvrdim daq pre dve godine u toj okolini nije bilo preko 10-ak Romskih porodica! Kako je pocelo da se gradi naselje i jos kad su culi zasta se gradi Romi su poceli da se doseljavaju neverovatnom brzinom! Kako to da njih samo ima na mestima predvidjenim za gradnju? Najlakse je doseliti se gde god ti padne na pamet a onda traziti privremeni smestaj, naravno u Beogradu jel nema logike da se ide da se zivi u nekom manjem gradu! Potpuno podrzavam nadlezne i dao bi im savet da kad ih vec sele da ih odmah sve isele tako da ne bude za par meseci slicnog problema!

(subota, 04. apr 2009, 00:53) - komsija [neregistrovani]

Tolerancija!

Naše društvo mora da shvati da je briga o najugroženim i najsiromasnijim gradjanima pokazatelj morala društva, a da će time Srbija biti društveno odgovorna država u nameri da se pribilizi EU. Beograd, kao glavni grad mora da bude u tome lider.

Raseljeni sa Kosova pripadaju grupi najsiromasnijih i najugrozenijih gradjana. Svi raseljeni nemogu da se vrate svojim kucama na Kosovu. Medjutim, samo Romi nemogu da zive ni u Srbiji. Beograd ne sme da bude lider u tome.

Verujem da je moral i odgovornost Srbije i Beograda na najvisem nivou i da ce gradske vlasti nastalu situaciju u Novom Beogradu resiti na najbolji moguci nacin i da nece ostaviti Rome bez resenja koja su u skladu sa mejdunarodnim obavezama Srbije prema Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i Dekadi Roma.

(subota, 04. apr 2009, 00:50) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor

vreme je da ucinimo nesto povodom toga - slazem se - da pokazemo da smo zemlja koja brine o svojim stanovnicima, a ne o tudjim! dokle vise brinemo sta svet misli o nama?! uradijmo ono sto je dobro za sve stanovnike srbije, a ne samo za neke

(petak, 03. apr 2009, 22:23) - anonymous [neregistrovani]

Sta da kazem

ja mislim da je to lazno moralisanje. oni su tu dosli nelegalno, ako i na mnogim mestima u beogradu. ne mozete vi da dodjete pored hajata i da tu sagradite svoje naselje yato sto vam se to tako svidja. Diskriminacija Roma postoji i zaista su u tekso polozaju, treba im pomagati na druge nacije, kroz obrazovanje, ukljucivanej u drustvu, ali ne mogu da prave smetlista u centrima grada. ja ovde podrzavam djilasa.

(petak, 03. apr 2009, 21:14) - anonymous [neregistrovani]

Vreme je

Kada turisti ili stranci bilo koje kategorije vide ta rugla u glavnom gradu Srbije oni to obicno uoce i kamerama zabeleze. Vreme je da ucinimo nesto u vezi toga.

(petak, 03. apr 2009, 18:15) - anonymous [neregistrovani]

Sta da kazem

slazem da su karotnska naselja ruzna i da se mora pronaci nacin kako tim ljudima pomoci....ali isto tako mislim da je glupo poceti rusti im i to malo sto imaju bez da ste ih pre toga zbrinuli...