REM: Zakone u Srbiji tumači parlament, a ne OEBS

Zakon o elektronskim medijima obavezuje emitere da poštuju zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje, a za tumačenje zakona u Srbiji nadležna je skupština, izjavio je predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Goran Karadžić.

"Za tumačenje zakona u ovoj zemlji nadležna je Narodna skupština, a ne OEBS i Ministarstvo kulture", rekao je Karadžić komentarišući to što je NUNS zatražio od OEBS-a i Ministarstva kulture tumačenje Zakona o elektronskim medijima kako bi se utvrdila validnost stava REM-a.

Savet REM-a je 21. oktobra nakon tročasovne sednice utvrdio da je setom novih medijskih zakona prestalo da važi Opšte obavezujuće uputstvo za emitere i da stoga ne postoji osnov da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti televizija koje su prenosile proslavu sedam godina od osnivanja Srpske napredne stranke (SNS).

"Mi smo tu tačku dnevnog reda imali i završili", rekao je Karadžić.

On je rekao da je Savet REM-a razmatrao i saopštenje Savet za borbu protiv korupcije, koji je naveo da je REM trebalo da pokrene postupke protiv televizija Hepi, Studio B i Pink, koje su prenosile proslavu godišnjice osnivanja SNS-a.

"Održali smo sednicu i uputili smo dopis Vladi Srbije i Savetu za borbu protiv korupcije", rekao je Karadžić i dodao da Savet REM-a neće objaviti sadržaj tog pisma, jer ne želi da pravi rijaliti.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. nov 2015, 14:32) - anonymous [neregistrovani]

Taman posla

Da nam skupstina tumaci zakone. Onda bi nam zakoni bili prema skupstinskoj vecini. Koliko mi je poznato kod nas zakone tumaci Ustavni sud, mada ni on nije uvek daleko od te iste vecine. No, ne skupstina nego US, bar formalno.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">