Prirodno blago Srbije, područje Karaš-Nera i zvanično zaštićeno

Zahvaljujući jedinstvenom biljnom i životinjskom svetu koji naseljava reku Neru, delove Deliblatske peščare i reke Karaš, Skupština Vojvodine proglasila je taj predeo srednjeg Banata zaštićenim područjem.

Nera predstavlja ekološki koridor od međunarodnog značaja, teče duž granice Srbije i Rumunije, povezujući Karpate i Panonsku niziju. Tekući kroz ravnicu zadržala je planinski tok, a njen biljni i životinjski svet karakterističan je za brdske predele.

"Reke Nera i Karaš su jedine dve neuređene reke u Vojvodini. Nisu prokopani kanali, a reka Nera s vremena na vreme plavi pogotovu u prolećnim mesecima i samim tim kako se voda izliva, nastaju čuvene plavne livade na kojima obitavaju specifična flora i fauna koja je veoma retka ne samo u Vojvodini i u Srbiji uopšte već i u Evropi", kaže Milan Belobabić iz Udruženja građana "Aurora Bela Crkva".

Veći deo zaštićenog područja Karaš-Nera čine peščarske, stepske livade i pašnjaci, na kojima je razvijeno stočarstvo. Da se to područije zaštiti, godinama unazad zalagao se nevladin sektor Bele Crkve.

"Ovo je izuzetno važno područje zbog prisutnih biljnih i životinjskih vrsta. Nakon godina borbe za zaštitu ovog područja, konačno je ove godine došlo do proglašenja predela izuzetnih odlika Karaš-Nera", ističe Milica Knežević iz Udruženja građana "Aurora Bela Crkva".

U mrtvajama Karaša gnezdi se patka njorka, dolina Nere je jedino poznato stanište žabe travnjače i poskoka u Vojvodini, a brojne ptice grabljivice hrane se na valovitim pašnjacima Malog peska.

"U poslednjih devet godina uz pomoć resornog Pokrajinkog sekretarijata za zaštitu životne sredine obišli smo 13 zaštićenih područja i zaista smo se uverili sa kakvim prirodnim vrednostima raspolažemo, kakvu prirodu imamo i zašto je važno da je čuvamo", kaže Dragana Ratković iz Udruženja novinara "Eko Vest".

Predelom izuzetnih oblika Karaš-Nera upravljaće direkcija za izgradnju Opštine Bela Crkva, koji je sada u obavezi da izradi desetogodišnji plan upravljanja tim područjem.

broj komentara 0 pošalji komentar