Čitaj mi!

Dug put do istine o nestalim bebama

Godinama, neki i decenijama pokušavaju da potvrde sumnje da su im deca oduzeta u porodilištu. Istinu im, uvereni su roditelji, neće doneti ni zakon o nestalim bebama ako se ne promeni sadašnji nacrt. Nacrt je predložila Radna grupa ministarstava zdravlja, pravde i unutrašnjih poslova.

Obaveza da Srbija nađe način da se slučajevi nestalih beba reše stigla je posle odluke Evropskog suda za ljudska prava da je majci Zorici Jovanović povređeno pravo na porodični život, kada joj je iz porodilišta nestala beba.

Obeštećenje od 10.000 evra koje je dobila, biće, prema Nacrtu zakona maksimalno i za druge porodice, ako se utvrdi da beba nije preminula u porodilištu.

"Oni su napravili zakon koji će samo nadoknaditi pare roditeljima, bez istražnog postupka", ukazuje Nikola Šegrt iz Beogradske grupe roditelja.

Krivični postupak ne može da se pokrene jer su mnogi slučajevi zastareli. Pravdu na sudu mogu da potraže roditelji koji sumnjaju da su im deca oduzeta u periodu od 1970. do septembra 2013, ako podnesu zahtev sudu šest meseci od stupanja zakona na snagu, navodeći ime, prezime i pol deteta. A kada te podatke zatraže, kažu, u institucijama neretko naiđu na zid.

"Ima roditelja, naravno, koji ni dan-danas nisu uspeli da povade neke papire", kaže Šegrt.

Pravnici su ipak očekivali da novi zakon izađe iz redovnih okvira koji već četiri decenije ne daju rezultate. 

"Ovaj zakon je mogao dati određeni prostor za mnogo detaljnije istrage i on se oslanja na postojeće same procesne zakone, i parnični i vanparnični postupak, koji ne daju mnogo prostora za istragu", kaže Milan Antonijević iz Jukoma.

Rezultata bi bilo, kažu, da se tim pitanjem bavi komisija u kojoj bi bili i predstavnici nezavisnih tela. Takvim stavom, kaže ministar pravde, osporava se nezavisnost suda. Veruje da će višedecenijski problem rešiti zakon koji nijedna država do sada nema.

"Ovaj zakon predviđa osnivanje posebne policijske jedinice koja će prikupljati podatke na način koji je, možda, najpribližniji samoj istrazi i ta policijska jedinica treba da doprinese da se rasvetli najveći broj činjenica... Sud ceneći te podatke i dokaze utvrđuje činjenice koje su nesumnjive", rekao je ministar pravde Nikola Selaković.

Javna rasprava traje do 15. septembra, a radna grupa će, kaže ministar, usvojiti sve argumentovane primedbe. Procenjuje se da je u Srbiji 3.500 porodica kojima su bebe oduzete pod izgovorom da su preminule u porodilištu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 31. dec 2015, 02:49) - Bix [neregistrovani]

Država ćuti

Zašto država ćuti toliko godina? Evidentno je da ne želi da isplivaju najbrutalnije istine. Dokaz da država štiti sebe a ne građane. Užasna sramota...zdravstvo,sudstvo, policija,...dokle ćete ćutati ?

(utorak, 11. avg 2015, 05:34) - NikDrag [neregistrovani]

Meni je jedno dete umrlo u porodilistu

Moja supruga se porodila i nakon jednog dana beba je preminula u porodilistu jos davne 1982. Ali, ja sam zahtevao da uzmem telo, kupio kovcezic i sahranio dete. Da li je to bas bilo nase dete ili ne, to sada ne mogu da znam. Opis supruge koja je videla dete samo po porodjaju i ono sto sam ja video kad sam ga preuzeo se ne slazu u potpunosti. Bez obzira na to, mislim da je ova afera isfabrikovana negde, i da je smrtnost beba u Srbiji bila previsoka te roditelji sumljaju i gaje neke lazne nade.

(utorak, 11. avg 2015, 02:36) - Srđan [neregistrovani]

Veliki greh i pred Bogom i pred ljudima

Kakav strašan zločin !!! A toliko dugo prikrivan i sprovođen i to na najnehumaniji i najzverskiji način. Ostala je - trajna ljaga i sramota !!!