Čitaj mi!

Dečji dodatak (ne) ide u prave ruke

Svako četvrto dete u zemlji prima dečji dodatak. Iako je taj novac namenjen najsiromašnijima, više od polovine porodica koje ga dobijaju nemaju na to pravo, pokazuje istraživanje Unicefa i Centra za liberalno-demokratske studije.

Porodica Stojanović iz Vinorače kod Jagodine ima osmoro dece, od kojih četvoro prima dečji dodatak – ukupno 11.000 dinara. Uz to, ova mnogočlana porodica dobija i 19.000 dinara socijalne pomoći. Bez stalnog su zaposlenja, obrađuju zemlju, imaju nekoliko koza i, kažu, hranu za svoje potrebe sami proizvode.

"Uglavnom tim novcem plaćamo struju i dažbine, i namirimo ono što dugujemo", priča majka Jasmina Stojanović, koja kaže da im nije bilo teško da ostvare pravo na dečji dodatak jer nisu zaposleni.

Do njega, ipak, ne dolaze lako svi oni kojima je najpotrebniji. Najveća prepreka, kažu upućeni, jesu kriterijumi. Primera radi, katastarski prihod kao jedan od uslova za dobijanje dodatka nije menjan od 1994. godine i iz tog prava isključuje mnogo dece iz poljoprivrednih domaćinstava.

"To može da bude nekoliko ari neobradivog zemljišta od čega vi jednostavno nemate prihoda, a zbog toga niste mogli da dobijete dečji dodatak", objašnjava Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj".

Zbog zloupotreba, koje su višedecenijska praksa, dečji dodatak primaju i oni koji ne bi trebalo. Najčešće su u privatnim firmama, gde većina navodno prima minimalac, ili pak rade na crno.

"Centar za socijalni rad ima obavezu da prvo pruži punu informaciju svojim građanima o tome koja prava iz sistema socijalne zaštite mogu ostvariti i pod kojim uslovima, ali nakon ostvarivanja prava u obavezi je da kontinuirano vrši preispitivanje uslova pod kojima je pravo ostvareno", kaže Momir Borić, direktor Centra za socijalni rad u Kragujevcu.

"Niko nije proveravao da li je vaše imovno stanje zaista takvo da vam je zaista dečji dodatak neophodan i da li je to zaista podsticajna mera ili je to samo nešto što svi koristimo – kad možemo, hajde da uzmemo od države. Kad to kažem – hajde da uzmemo od države – mi uzmemo od deteta kojem je to zaista potrebno", navodi Aleksandar Vulin, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja.

Propuste i zloupotrebe pri dodeli dečjeg dodatka trebalo bi da spreče najavljene izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, planirane u prvoj polovini ove godine.

Za dečje dodatke, poslednjih godina izdvaja se 0,3 odsto BDP-a. Od evropskih zemalja, prema istraživanju, manje izdvajaju samo Španija i Češka.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 10. feb 2015, 18:14) - boba [neregistrovani]

cenzus

koliki je cenzus za februar 2015.......plate zamrznute sve je skuplje a novog cenzusa za deciji dodatak nema ,koristi se onaj iz decembra 2014.....cak je i on u odnosu na prethodni umanjen......strasno!!!

(ponedeljak, 19. jan 2015, 10:23) - anonymous [neregistrovani]

Kad budemo u EU?

Dali mislite dace vam taj zakon vrediti i kad budemo usli u EU!Tamo je zakon da svako dete dobiva deciji doplatak bez obzira dali je od imucnih ili siromasnih roditelja toliko dugo dok se skoluje ili navrsene 27 godine!Ovo sto drzava radi je sramotno!

(ponedeljak, 19. jan 2015, 10:00) - anonymous [neregistrovani]

sramota,menjajte zakon

zbog cega dete koje srednju skolu upisuje u inostranstvu, konkretno u rumuniji, gubi pravo na deciji dodatak. Pa upisom u skolu on nije promenio drzavljanstvo. To samo kod nas postoji.

(ponedeljak, 19. jan 2015, 08:31) - anonymous [neregistrovani]

Kopiramo druge samo u onome što nam odgovara?

Svako dete treba da ima pravo na dečiji dodatak,bez obzira na primanja roditelja,to nije socijalna pomoć pa da ide najsiromašnijima već dodatak namenjen deci,a sva deca treba da budu jednaka.

(ponedeljak, 19. jan 2015, 08:21) - Дејан [neregistrovani]

срамота

Овде у Немачкој СВАКО пријављено дете прима дечији додатак (184€),нема везе дали родитељи раде и колико су им примања.
Ова срамота има само на Балкану

(ponedeljak, 19. jan 2015, 00:15) - anonymous [neregistrovani]

2

sto god covek vise stedi ni Bog mu neda,sto puta sam se uverio u to.dadnite decici njihove pare.

(ponedeljak, 19. jan 2015, 00:09) - anonymous [neregistrovani]

3

sve se radi da razjurimo i ovo malo radno sposobnih da odu prvom prilikom.dok se sve vlasti istreniraju sa svojim planovima.kuku nama.bice bolje neko vice...

(nedelja, 18. jan 2015, 23:47) - anonymous [neregistrovani]

www

svako dete treba da ima deciji i zastitni dodatak do kraja skolovanja u vrednosti od tristo evra mesecno.onda bi se mogli nadat boljitku.

(nedelja, 18. jan 2015, 22:41) - anonymous [neregistrovani]

Ala cemo da nestanemo!

Ovo se namerno radi! Ni Albanci ni Bosnjaci, ni Hrvati, niko od njih nam ne cini pretnju, vec mi sami sebi! Nestacemo sopstvenim snagama!

(nedelja, 18. jan 2015, 22:39) - anonymous [neregistrovani]

Samo napred

Ajde ukinite jos i to pa da polako zatvaramo kafanu...trajno.