Čitaj mi!

Keramika kao razvojni prioritet u svetu

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održava se Treća međunarodna konferencija Srpskog keramičkog društva. Akademik Ninoslav Stojadinović kaže da keramika spada u mikro i nano tehnologije i ima veliku primenu u savremenoj svetskoj industriji.

Naučnici iz 45 naučno-istraživačkih institucija iz 20 zemalja predstavili su više od stotinu radova iz najnovijih tehnologija keramičkih materijala kao najmodernijih materijala koji su danas aktuelni.

"Radi se o fundamentalnim istraživanjima o keramičkim materijalima koja otvaraju perspektivu duboke minijaturizacije visokih svojstava performansi, materijala koji mogu da izdrže visoke temperature, da budu nesalomivi, a s druge strane izuzetno važni u novim i alternativnim izvorima za energiju", kaže Vojislav Mitić, predsednik Srpskog keramičkog društva.

Akademik Ninoslav Stojadinović s niškog Elektronskog fakulteta, kaže da keramika spada u mikro i nano tehnologije ima veliku primenu u savremenoj svetskoj industriji.

"Vasionski program, avio-industrija elektro-medicini i ekologija mnogo uređaja i tehnika poboljšanja uslova života", kaže Stojadinović.

Keramika predstavlja jedan od desetak razvojnih prioriteta u svetu.

"Malo ljudi zna da su moderni kamioni na dizel pogon opremljeni keramičkim turbinama ne bismo imali moderne mobilne telefone, kompjutere, tablete bez veoma malih mikrokeramičkih delova", kaže direktor Instituta za tehnologiju keramičkih komponenata Rajner Gadou.

Feliks Unger sa Evropske akademija nauka i umetnosti, ispred te akademije trdi da ovo veoma važna konferencija jer je to odlična šansa da razmenimo znanja i zajedno pokušamo da odgovorimo novim izazovima i radimo na novim pronalascima.

Pored proučavanja keramike u savremenim tehnologijama skup će se baviti i keramikom u arheologiji.

broj komentara 0 pošalji komentar