Otkazana Povorka ponosa

Povorka ponosa otkazana zbog bezbednosnih rizika. Vlada preporučila izmeštanje kod Palate Srbija, što su organizatori odbili. Od ponedeljka pregovori o novom datumu Povorke.

Dugo najavljivana Povorka ponosa, koja je trebalo da se održi na Platou ispred Filozofskog fakulteta, otkazana je zbog bezbednosnih rizika, saopštili su organizatori. Vlada Srbije je, uprkos rizicima, odobrila održavanje Povorke i organizatorima preporučila da se skup izmesti ispred Palate Srbija, što su oni odbili.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da policija nije zabranila skup, nego je preporučila da se, zbog visokog rizika, ne održi na najavljenom mestu. Dačić kaže i da svako u Srbiji ima pravo da iskaže različitost.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je procenilo da bi na toj lokaciji bila obezbeđena puna sigurnost učesnika skupa i ostalih građana, osiguran potpuni javni red i mir i zaštićena imovina građana, imovina grada Beograda i diplomatsko-konzularna predstavništva", navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

"Ja pre svega treba da budem odgovoran pred građanima Srbije i pred policajcima koji će da rizikuju svoje živote" rekao je Dačić i dodao da bi prema procenama policije na skupu brojčani odnos bio otprilike 1:10 u korist protivnika skupa.

Članica Organizacionog odbora Povorke Majda Puača rekla je da je odbijen predlog da se povorka održi na Ušću jer je simbolika te manifestacije svuda u svetu da se simbolično prošeta centrom grada i pokaže da smo ravnopravni građani.

"Ne želimo da šetamo po nekoj livadi na Ušću, to ne bi bila Povorka ponosa", rekla je Majda Puača i dodala da je država kapitulirala pred nasilnicima.

Saša Gajin iz Beogradskog centra za ljudska prava rekao je da je ovaj događaj pokazao stepen diskriminacije prema osobama sa manjinskim seksualnim opredeljenjem ali je istovremeno pokazao i "stepen poštovanja i garancije ljudskih prava uopšte, prava na slobodu i slobodno okupljanje, izražavanje mišljenja".

Organizacioni odbor "Povorke ponosa 2009." saopštio je da očekuje da će predstavnici vlasti ispuniti obećanje i da će već od ponedeljka početi pregovori kako bi bili stvoreni preduslovi da se ta manifestacija održi u centru glavnog grada, po ugledu na svet.

Organizatori su razgovarali i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, posle čega su rekli da je država konačno shvatila na kom nivou treba da razgovara sa manjinskim grupama, ali da je podrška stigla kasno.

Članica Organizacionog odbora Dragana Vučković rekla je da je, pored podrške od državnog vrha, na operativnim sastancima bilo i opstrukcije skupa.

Više desničarskih organizacija i navijačkih grupa najavljivalo je ovih dana da će pokušati da spreči Povorku ponosa i fizički se obračuna sa učesnicima.

broj komentara 160 pošalji komentar
(nedelja, 20. sep 2009, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

Bolje je ovako

Posle bi se danima pricalo o balkanskom primitivizmu

(nedelja, 20. sep 2009, 09:03) - anonymous [neregistrovani]

ugledajte se na USA?

Pa zasto mi ti pricas o borbi i marsu crnaca?
Kakve veze ima rasa sa seksualnom orijentacijom?
Ja zivim u USA, i nemoj da mi pricate da ovde ima gej parada svuda.
Dodjite pa je odrzite.
Meni nije poznagto da je to dozvoljeno. U nekoliko drzava da, ui vecini ne.'
Bravo za srpsku vlast. Ucite od Amerike demokratiju, tako treba.

(nedelja, 20. sep 2009, 08:47) - anonymous [neregistrovani]

ZA" NE TRAZITE VIZE"

Mentalni kapacitet? Pobogu, ja sam clan "Mensa"-e i protiv gay parade.
Zivim u Americi, Srbin sam, doktor nauka, i ti pricas o necijem mentalnom kapacitetu samo zato sto neko ima drukcije misljenje od tebe?
Da li si ti tolerantna i da li je tvoj kapacitet na nivou kad kategorises ljude u mentalno subordinant zbog toga sto ne misle kao ti?
Kakve veze pa gay parada ima sa Evropskom Unijom? Svasta...Nonsens,...

(nedelja, 20. sep 2009, 08:40) - anonymous [neregistrovani]

opet za Brash

Boze, kako si ti nasilan, vredjas, zsoves ljude krticama?
Sta ti je? Pa ko ti brani da budes gay? Ja nemem nista protiv tebe, ali bih te zaoblazila da mi ne razbijes glavu u besu jer sam straight.'
Ja to vama nikada ne bih uradila Sram te bilo za ovakve niske i bezobrazne komentare. Bas si necivilizovan.

(nedelja, 20. sep 2009, 08:11) - anonymous [neregistrovani]

za Jovana Mirkovica iz Amrerike

Jovane u kojoj drzavi americkoj zivis?
Komentar ti nije na mestu. Ja zivim u Americi i znam da se parade odrzavaju samo u 3,4 najvise 5 drzava, a znas li koliko Amerika ima drzava?
Je l si ti iz Ajove, Masacusetsa, odakle si?
Ja ne razumem sta pricas.
Pozdrav iz TX-a.

(nedelja, 20. sep 2009, 08:05) - anonymous [neregistrovani]

za Jovanu

Ja sam sigurna u svoju seksualnost, nisam homofob, ali ne podrzavam gay paradu.
Znam da vas ima, najbolji drug mi je gay, i on se ne slaze sa paradom.
Ama niko vas ne dira. Postali ste mnogo napani i nasilni, smirite se malo.

(nedelja, 20. sep 2009, 07:59) - anonymous [neregistrovani]

nikad u E.U?

Nikada u E. U. zbog toga styo nije odrzana gay parada? O cemu ti covece pricas? Kakve pa veze ima ta mnifestacija sa Evropskom Unijom? Mesas babe i zabe...
Srbija ce u Evrospsku Uniju kada ispuni ekoniomsku i politicku stabilnost. Kakva gay parada? Svasta... Nemam protic homoseksualaca ama bas nista, ali ne mogu da citam ovakve nonsens vise.

(nedelja, 20. sep 2009, 07:55) - anonymous [neregistrovani]

Demokratija?

O kojoj ti demokratiji pricas? Srbija je u redu sa demokratijom. U Americi do 1998 do slucaja Pleasy vs Frrguson, policija je mogla da uhapsi dva homoseksualaca i da ih strpa u zatvor. Gay parada ima u 3, 4 drzave.
Svaka normalna, i savesna drzava brine da se ne dogodi sukob medju gradjanima, pa i Srbija kao i Amerika. TO nije slom demokratije nego dokaz da u drzavi postoji ZAKON, koji ce te i ako vam se ne svidja morati da posujete.

(nedelja, 20. sep 2009, 07:51) - anonymous [neregistrovani]

a vi ste mirni?

Ja zivim u Teksasu i ovde se ne odrzavaju gay parade, i ne verujem da ce da se ikada odrze, jer su rizicne za javni red i mir.
Americke vlasti znaju sta rade. Srbija je uradila isto sto Teksas radi godinama, sta je tu cudno, cega ima drzava da se stidi ako stiti svoje gradjane?
Srbija je uradila isto sto i 80% americkih dsrzava radi, i sta je tu cudno?
Da vas podsetim Amerika je najdemokratija zewmlja na svetu. Tako da Dejane koji bi da odes iz zenlje, evo pozivam te u Teskas. Izvoli u demokratiju.

(nedelja, 20. sep 2009, 02:26) - Hriscanin [neregistrovani]

Pozdravljam odluku!

Potpuno podrzavam odluku da se "parada" ne odrzi.
Hvala dragom Bogu, ima jos pametnih ljudi.
Pozdrav iz Kanade!