Normalizacija nastave tamo gde je moguće

Izuzev škola u Obrenovcu i Lazarevcu, osnovne i srednje škole na teritoriji grada Beograda od sutra nastavljaju sa radom. U Paraćinu i selima Moravičkog okruga neće biti nastave. Univerzitet u Beogradu odlaže aktivnosti.

Ministarstvo prosvete očekuje da se nastava u školama normalizuje što pre, gde god za to postoje bezbednosni i tehnički uslovi.

Rukovodstvima škola i fakulteta Ministarstvo preporučuje da svoje aktivnosti prilagode u skladu sa vanrednom situacijom, s obzirom na učenike i studente volonterski angažovane u prihvatilištima za evakuisane osobe.

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je ranije danas da će odluku o nastavku nastave u školama doneti lokalne samouprave i da u ovom trenutku nastavu ne treba organizovati po svaku cenu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, časovi neće biti skraćeni.

Gradski sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu doneo je odluku da osnovne i srednje škole na teritoriji grada Beograda od sutra nastavljaju sa radom, izuzev u Obrenovcu i Lazarevcu.

Odluka o tome kada će osnovne i srednje škole u Obrenovcu i Lazarevcu početi sa radom biće doneta u zavisnosti od normalizacije stanja u ovim opštinama.

Predškolske ustanove, izuzev ustanova u gradskim opštinama Obrenovac i Lazarevac, koje nisu prekidale sa radom nastavljaju sa redovnim aktivnostima, saopštila je Gradska uprava.

Načelnik školske uprave Moravičkog okruga Danilo Beodranski potvrdio je da će se sutra u svim školama nastava odvijati normalno, izuzev seoskih na području opštine Gornji Milanovac, prenosi Tanjug.

"Izvršena je dezinfekcija svih obrazovnih ustanova u kojima su bili smeštena lica izbavljena iz poplava ", rekao je Beodranski.

Beodranski je istakao da će svi đaci osnovnih i srednjih škola na području Ivanjice, Čačka i Lučana sutra pohađati nastavu, dok će u Gornjem Milanovcu raditi samo gradske škole.

Škole sutra neće raditi ni u Paraćinu, u kojem se radi na saniranju štete.

U međuvremenu, Univerzitet u Beogradu odlučio je da naredne nedelje budu odložena predavanja, kolokvijumi i drugi oblici nastave.

Takva odluka doneta je pošto je 50 odsto volontera angažovanih u prihvatnim centrima iz redova studentske populacije.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 18. maj 2014, 21:22) - anonymous [neregistrovani]

30

Pa jesu li casovi skraceni ili nisu?

(nedelja, 18. maj 2014, 20:32) - anonymous [neregistrovani]

.

Извини,али немој да се надаш.Часови ће бити 45 минута!

(nedelja, 18. maj 2014, 19:21) - Učenik 4.razreda [neregistrovani]

30 minuta

Časovi će biti skraćeni na 30 minuta i razgovaraćemo o poplavama. Nema potrebe da nastava bude 45 minuta. Zato sto u cetvrtak i petak nismo isli u skolu i sto sada imamo skracene casove đake poput mene cine srecnim :D

(nedelja, 18. maj 2014, 18:53) - anonymous [neregistrovani]

???

Зашто часови нису скраћени???Како и зашто је дошло до промене???То је лицемерје.Прво деци уливате лажну наду,а онда часови нису скраћени!!!Не разумем!!!

(nedelja, 18. maj 2014, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

Igra informacijama

""У свим школама где је могуће организоватри наставу, то треба учинити, али сутра нема потребе за часовима од 45 минута", рекао је министар, гостујући на РТС-у.

Како је саопштено, часови неће бити скраћени."

Kako da razumemo ove dve suprotne informacije?

(nedelja, 18. maj 2014, 15:48) - Саша [neregistrovani]

Поређење

У најугроженијим општинама Републике Српске, првенствено у Добоју и Шамцу, како названично сазнајем, размишља се о пријевременом завршетку наставне године и организацији консултативног типа наставе кад се вода повуче, нешто слично као у Србији за вријеме бомбардовања. То значи-само оцјењивање тамо гдје нема оцјена и поправљање оцјена за ђаке који то желе. За Обреновац, с обзиром на сву трауму коју тамошње становништво преживљава(посебно дјеца) предлажем исто.Просвјетни сам радник и знам колико је питање организације наставе осјетљиво и у редовним,а камоли у ванредним ситуацијама. И још нешто-држање наставе са скраћеним часовима није ништа-ако треба боље је одговити почетак још неколико дана, па надокнадити на примјеран начин. Поздрав из поплављеног Приједора, у којем ни сутра, а вјероватно ни неколико наредних дана, нема никакве наставе.