Predsednik Tadić zaveštao organe

Potpisavši izjavu o zaveštanju, predsednik Boris Tadić postao dobrovoljni davalac organa. Tadić pozvao građane da se uključe u tu civilizacijski vrednu akciju solidarnosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić postao je danas dobrovoljni davalac organa potpisavanjem izjave o zaveštanju organa na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Na taj način, Tadić se uključio u nacionalnu kampanju čiji je cilj da razbije predrasude i poveća svest o važnosti doniranja organa.

"Neke zemlje u regionu su kudikamo bolje plasirane, za neke su nam potrebne godine da ih dostignemo. Pozivam građane Srbije, baš kao što je i moj prijatelj Huan Karlos pozvao građane Španije, da zaveštaju organe, kako bismo i na taj način pokazali našu humanost i visok civilizacijski nivo", rekao je predsednik Tadić.

Zbog nedostatka organa, u Srbiji se uglavnom rade tzv. living operacije, kada organ donira živi pacijent.

Kadaveričnih operacija, kada se uzima organ osobe kod koje je nastupila moždana smrt, veoma je malo.

"Nažalost, tim ljudima se ne može pomoći, imamo veliki problem da objasnimo rodbini da organi takvog bolesnika mogu da spasu više ljudi", rekao je doktor VMA Milorad Rabrenović.

Onima kojima to nije trebalo objašnjavati jesu Vidovići iz Kozarske Dubice. Donirali su organe svoga sina i tako spasili pet života.

Veći broj donora znači da onaj koji čeka novi organ ima veće izglede da što pre započne novi život. Jednom od osnivača "Epla" Stivu Džobsu, čoveku koji je zaslužan za uređaje poput ajpoda, presađena je jetra.

"Pre pet meseci presađena mi je jetra jednog 20-godišnjaka koji je stradao u saobraćajnoj nesreći, a koji je bio toliko velikodušan da zavešta organe. Ja sada ovde ne bih bio da nije bilo tog velikog humanog čina. Nadam se da ćemo svi biti velikodušni i postati donori organa", rekao je Džobs.

Oni koji su još u dilemi, treba da znaju da doniranje organa Crkva smatra jednom od najuzvišenijih donacija.

Uključivanje Srbije u organizaciju Eurotransplant, koja posreduje i koordinira razmenom organa među zemljama, trebalo bi značajno da nas popne na lestvici humanosti.

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 13. sep 2009, 10:00) - anonymous [neregistrovani]

car?

Voleo bi vise da imas Predsednika Srbije koji je nemocan?
Imamo pravog Predsednika u svakom pogledu, to me jako raduje!

(petak, 11. sep 2009, 17:20) - . [neregistrovani]

Oбјашњење

На првобитном приказу ове вести видео се образац на коме је председник својеручно потписао да завештава органе и на коме је у горњем левом углу стајао грб СЦГ који је тада (пре неколико година!) стајао изнад натписа ВМА.
Коментар је о неодговорности, непословности, површности и нестручности.
А радило се о Председнику и ВМА!

(petak, 11. sep 2009, 08:48) - Milos Kosovac [neregistrovani]

Sutra dolazim u Beograd da i ja to uradim.

Sutra dolazim u Beograd gde je nase drustvo pozvano na proslavu planinarskog drustvaa. Zadrzacuse nekolko dana kod brata, koga cu ubediti da zajedno se potpismeo za donaciju oragana.

(petak, 11. sep 2009, 07:24) - anonymous [neregistrovani]

Super predsjednik

Svaka čast, Vi ste pravi humanist, to se vidi iz vaših djela, takvi bi trebali biti svi, ali nažalost bilo bi nerealno to očekivati, sve najbolje za gospodina Tadića...

(petak, 11. sep 2009, 03:48) - djordje [neregistrovani]

grb

Stvarno se izvinjavam,ali ne razumem komentar o vracanju grba drzave,objasnite.

(četvrtak, 10. sep 2009, 19:52) - OlyWolf [neregistrovani]

Svaka cast!

Nas predsednik zasluzuje sve pohvale, ne samo za ovaj gest vec i za sve sto je uradio, a da pomenem i to sto stize na sva vazna sportska desavanja i pored gomile obaveza, daje zdrav primer naciji... Jos jednom - svaka cast!

(četvrtak, 10. sep 2009, 18:40) - Igor Gavran [neregistrovani]

igor.gavran@yahoo.com

Ovo nije prvi primer donacije organa u nasoj zemlji. Pre Borisa Tadica su to uradili predsednik i premijer pokrajine Kosovo i Metohija, s tim da su oni donirali tudje organe za po 50000 eura komad.

(četvrtak, 10. sep 2009, 18:17) - anonymous [neregistrovani]

car?

Pa po kolicini moci mozda i jeste:). Ali lep gest, stvarno, nema sta.

(četvrtak, 10. sep 2009, 17:57) - . [neregistrovani]

.

Похвално за господина Председника за његову намеру и жељу.
Међутим, ВРЛО је јадно да надлежни ГОДИНАМА нису у стању да промене обрасце и ВРАТЕ грб НАШЕ ДРЖАВЕ.
Ако су тако НЕПОСЛОВНИ и ПОВРШНИ по питању грба да чак и Председнику нуде образац са знамењем бивше државе, како да се човек ослони на њих и завешта им своје органе!

(četvrtak, 10. sep 2009, 17:35) - anonymous [neregistrovani]

car

Pa kakav je ovo car!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">