Nedelja prevencije raka grlića materice

Povodom Osme evropske nedelje prevencije raka grlića materice stručnjaci poručuju da je redovan Ginekološki pregled najbolja zaštita. Jednostavnim i bezbolnim Papanikolau testom promene mogu da budu otkrivene u najranijoj fazi kada je izlečenje moguće u više od 90 odsto slucajeva.

Počinje Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, osma po redu, i trajaće do 25. januara, sa ciljem podizanja nivoa znanja i informisanosti o raku grlića materice i prevenciji raka, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje. Simbol obeležavanja Nedelje borbe protiv raka grlića materice je biser mudrosti.

Rak grlića materice predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u Evropi, jer se svake godine ova bolest otkrije kod približno 60.000 žena, a skoro 30.000 žena umre.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine.

Rak grlića materice stavljen je pod kontrolu u većem broju zemalja Evrope, dok u zemljama u razvoju preventivnih programa uglavnom nema, a svest žena o značaju redovnih preventivnih pregleda je na veoma niskom nivou.

U Srbiji je rak grlića materice po učestalosti drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom.

Već duži niz godina kod žena u Srbiji evidentira se jedna od najviših stopa obolevanja od raka grlića materice u Evropi, a u našoj zemlji svakoga dana najmanje jedna žena umre od raka grlića materice.

Naročito zabrinjava činjenica da je registrovana stopa mortaliteta od ove lokalizacije raka kod žena u našoj zemlji skoro dvostruko viša od istih stopa mortaliteta kod žena u Evropi.

U proteklih deset godina na području Beograda je registrovano oko 4.000 žena obolelih od raka grlića materice, a zbog ove bolesti svake godine je umrlo oko 100 žena.

Najveći broj obolelih žena je starosti od 40 do 59 godina, pri čemu se veliki broj žena prvi put javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško i neizvesno.

U cilju smanjenja obolevanja i umiranja od ove bolesti na teritoriji Srbije se od 2012. godine sprovodi Program organizovanog skrininga raka grlića materice.

Programom je definisano sprovođenje zdravstvene zaštite i aktivnosti na unapređenju zdravlja, smanjenju smrtnosti od raka grlića materice i poboljšanju kvaliteta života žena Srbije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. jan 2014, 20:11) - anonymous [neregistrovani]

Nepotpuna dijagnostika u Zajecaru

U zajecarskom dispanzeru za zene gde se svakodnevno pregledaju zene iz Zajecara i okoline, vec godina unazad zene podvrgavaju samo PAPA testu bez neophodnog prateceg kolposkopskog pregleda, iako je preporuka strucnjaka i stranih i domacih da se jedino udruzenom dijagnostikom putem oba pomenuta metoda moze sa sigurnoscu otkloniti sumnja ili na vreme prepoznati problem kakav je rak grlica materice.
Iako spadam u rizicnu grupu zbog promena koje sam imala na grlicu materice i sama sam u vise navrata insistirala da mi uz PAPA test rade i neophodni kolposkopski pregled, ali jos ni jednom nisam naisla na razumevanje ginekologa (nijedne od citave dve (!) specijalistkinje ginekologije koje rade u ovom dispanzeru). Da bih dobila neophodan pregled svaki put se moram obratiti privatnoj klinici i platiti iako je ovo standardna procedura, uvedena pre vise godina, ni malo komplikovana niti skupa.
Molim vas da se pozabavite ovim, bar u nedelji prevencije raka grlica materice. Hvala

(nedelja, 19. jan 2014, 22:32) - anonymous [neregistrovani]

Cin III H-sil

Nikad me niko nije pozvao na program organizovanog skrininga koji kazu da je poceo od 2012. godine. Redovno sam isla kod ginekologa, zadnje dve godine na tri meseca, pa na sest jer je bilo nekih sumnji, ali se ni PAPA testom nisu pokazivele, vec upale nepoznatog porekla, i na kraju otkriveno cin III, H-sil. Samo mojom redovnom kontrolom i veoma dobrim ginekologogm, profesorom na Univerzitetu, zaposlenom u Visegradskoj smo uspeli da otkrijemo i resimo. Slusajte organizam, idite redovno na kontrole.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">