Čitaj mi!

Veliki rat - Teški gubici

Prvi svetski rat trajao je 50 meseci. Sedamdeset miliona vojnika je mobilisano. Bilans: Deset miliona poginulih i dvadeset miliona ranjenih.

Jedna od najznačajnijih godišnjica u 2014. je obeležavanje sto godina od početka Prvog svetskog rata. Njegov bilans je 50 meseci ratovanja, oko 70 miliona mobilisanih vojnika, 20 miliona ranjenih i 10 miliona poginulih.

Srbija je izgubila 62 odsto muškaraca od 18 do 55 godina, 53 odsto je poginulo, a devet odsto su ostali trajni invalidi.

Prema rečima demografa Gorana Peneva, svaki četvrti, odnosno peti stanovnik bio je žrtva Velikog rata.

"Prve procene su objavljene na Pariskoj mirovnoj konferenciji koja je održana neposredno posle završetka Prvog svetskog rata, 1919. godine, i prema podacima koji su izneti na toj konferenciji milion i 250 hiljada su bili ukupni gubici Srbije", kaže Penev i objašnjava da je to kao ukupna populacija današnje Crne Gore i Islanda.

Srbija - zemlja sa najvećim procentom žrtava 

U odnosu na celokupno stanovništvo, Srbija je bila država sa najvećim brojem ljudskih žrtava. Pored direktnih gubitaka u ratu, glad, siromaštvo, mrazevi i infekcije povećali su broj smrtnosti. Samo od pegavog tifusa u Srbiji je preminulo oko 350.000 ljudi.

"Što se tiče bojnih gubitaka, gubitaka boraca, to je negde između 350 i 400 hiljada", kaže Penev.

Procenjuje se da je ukupna materijalna šteta u Prvom svetskom ratu iznosila 185 milijadri tadašnjih dolara.

Amerika i Rusija izgubile su po 20 milijardi, Britanija 35. Veliki rat je Srbiju koštao 400 miliona tadašnjih dolara.

Izgubljena polovina nacionalnog bogatstva 

Istoričar, Čedomir Antić smatra da je Srbija tada izgubila polovinu nacionalnog bogatstva, odnosno sedam do deset milijardi zlatnih franaka.

"To je 11 puta nacionalni dohodak, kao kada bi danas Srbija izgubila pola biliona evra, dakle nešto malo manje od 500 milijardi evra. Cela privatizacija u Srbiji iznosila je oko 60 milijardi evra. To je bio gubitak Srbije", kaže Antić.

Uništeno je 70 odsto celokupne industrije. 50 odsto rudnika metala i 70 odsto rudnika uglja.

"Smatra se da je Srbija izgubila 182 industrijske godine, što znači da Srbija koja je imala jako slabu industriju, je, ako posmatramo njenu dobru godinu što je, recimo, 1911. godina, vraćena 182 godine u nazad", rekao je Antić.

Centralne sile su iz Srbije odnele milion i po tona uglja, više stotina hiljada tona raznih metala i četiri i po tone srebra i zlata.

"Ako tome dodamo i ljudske gubitke, ako tome dodamo zapuštenost zemlje, kad se sve to sabere verujem da je to rat sa najtežim posledicama u istoriji srpskog naroda", zaključio je Antić.

broj komentara 15 pošalji komentar
(subota, 04. jan 2014, 22:38) - anonymous [neregistrovani]

nerealno

o cemu ti..sta znaci to vratiti kosovo..ono je tu gde je i tu ce i da ostane..niti ce granice,niti albanci izmestiti kosovo..te bajke o povratku kosova su cisto izivljavanje i nemaju vezu sa stvarnoscu..e ako bi se desilo neko cudo pa albanci rese da priznaju srbiju,uzmu dokumenta,dobiju pravo glasa..e onda bi ih verovatno mi terali i molili da se otcepe..

(subota, 04. jan 2014, 22:09) - Milos [neregistrovani]

Ekranizujte

A da napravite neku seriju o stradanju Srpskog naroda u prvom svetskom ratu ?s

(subota, 04. jan 2014, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

Stevane,

pobedili smo uz pomoc saveznika,a danas su ti saveznici protiv nas i priznali su Kosvovo. Kako cemo vratiti Kosovo, ovaj put? Veoma,veoma tesko, a mozda nikako...

(subota, 04. jan 2014, 17:15) - CTEBAH [neregistrovani]

I opet pobedismo

Koliko god da smo izgubili slobodu smo sacuvali ....E sada neka oni nama plate ratnu stetu pa necemo morati da se brinemo za natalitet i prospetitet tih petsto milijardi dolara bi srbiju itekako danas oporavilo gospodo nemci i austrijanci .....

(subota, 04. jan 2014, 14:52) - Kibo [neregistrovani]

Apsurd

Ne samo da se nismo oporavili od ove katastrofe, vec se necemo nikad oporaviti, i ne samo to; vec sto smo na kraju ispali "smesni" kao sto to kaze Danko Popovic, i stradali uzalud, i bili na pogresnoj strani, i na kraju predali dzavu onima protiv kojih smo se borili. Mislim da je stradanje Srbije i srpskog naroda u Velikom Ratu najveci apsurd u cjelokupnoj istoriji ljudske civilizacije (nazalost). Danasu Evropi, Americi i svjetu niko ne zna za stradanje Srbije. Prosjecan Englez ne zna ni da smo ucestvovali u ratu.

(subota, 04. jan 2014, 14:45) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Da se ne zaboravi.

(subota, 04. jan 2014, 14:39) - anonymous [neregistrovani]

amnezija

Niti smo ista naučili, niti ćemo ikada u tome uspeti. Prioriteti se i danas brkaju kao da nas sve kolektivna amnezija uhvatila. Da nije bilo ruskog cara i njegovih pretnji povlačenja uz rata, nikada nam "prijatelji" francuzi ne bi poslali te čuvene ladje francuske. Jedino što su znali da nam pošalju jeste pogrešna topovski municija. A što se naših "drugih" prijatelja engleza tiče, oni su nam uvek dobro mislili i 1914, i 1941, i 1943, i 1946, i 1999. Ispade da su nemci na kraju uvek najiskreniji; lepo ti daju to znanja da im se ne svidjas pa ko preživi... Kod ovih drugih stalno moraš da cuvas sopstvena ledja.

(subota, 04. jan 2014, 12:55) - anonymous [neregistrovani]

Хвала

Страшне смо губитке претрпели. Узалуд.

(subota, 04. jan 2014, 11:07) - anonymous [neregistrovani]

....

Što je najgore mi i dalje mislimo da se nas u svetu nešto pita i da smo važan faktor, a to više nismo ni na Balkanu, svi su po onome najvažnijema to je standard gradjana, 10 do 20 godina ispred Srbije, ali ako hoćemo da se poredimo sa Makedonijom, BIH i Albanijom...onda sami dokazujemo gde smo.
I još gore od svega je, za sve te godine nismo naučili ono najbitnije, pobedjuje se u miru, a ratuju polupismeni ili izuzetno moćni.

(subota, 04. jan 2014, 10:57) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Srbija se nije uopste bioloski oporavila kada je stigla 1941. i zato necu i ne mogu da oprostim, ne Bravaru, nego srpskim komunistima koji su su gurnuli Srbe u bratoubilacki rat. To se odnosi i na generale Simovica i Mirkovica od kojih se prvi vratio posle rata u Srbiju i bio svedok na Sudjenju Drazi

div id="adoceanrsvdcfhklggd">