Beograd kroz "dvogled" turiste

Stranih turista u Beogradu je iz godine u godinu sve više. U avgustu se očekuje veliki broj poseta zbog Beogradske regate, Latino maratona, Bir festa, Pena partija, ali i Sabora u Guči, kada stranci ne propuštaju da nekoliko dana provedu i u Beogradu.

Beogradskim ulicama svakog leta šeta sve veći broj stranih turista, ovog leta ih je 10-15 odsto više nego 2012. godine. Tokom avgusta očekuje se još više stranaca zbog Beogradske regate, Latino maratona, Bir festa, Pena partija, ali i Sabora u Guči. Tada stranci ne propuštaju da nekoliko dana provedu i u Beogradu.

Mladi su naši najbrojniji letnji gosti, ali prestonički turistički radnici primećuju i sve veći broj starijih turista.

Tokom leta dolaze nam i oni naši sugrađani koji žive preko okeana.

Kako saznaje RTS u Turističkom informativnom centru, svih stotinak hostela u Beogradu je puno do poslednjeg mesta, a dobro posluju i hoteli.

Ivana Jeremić iz Turističko-informativnog centra kaže da su jun, jul, avgust i septembar meseci kada se u Centru "udarnički" radi.

"To se svuda oseća. I u našim centrima, i u gradu, i na našim turama", kaže Ivana Jeremić.

Ovog leta više je i turista koji dolaze brodom.

Tokom sezone, 550 velikih turističkih brodova sa više od 70 hiljada putnika uploviće u Beograd.

Oni se u našoj prestonici kao i u svim drugim kroz koje prolaze, zadržavaju jedan dan.

Mihajlo Tomić iz agencije "Oskar" kaže da u toj agenciji pokušavaju da turiste, osim Beograda i Novog Sada, zadrže i u Lepenskom Viru i Donjem Milanovcu, Kostolcu i Viminacijumu, i da ih tako što duže zadrže u našim vodama.

Turizam u Srbiji svake godine beleži rast i kada je reč o broju gostiju i kada je u pitanju zarada.

Prošle godine ta privredna grana nam je donela gotovo milijardu dolara, a najveći deo tog prihoda ostvaren je u Beogradu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 04. avg 2013, 14:29) - anonymous [neregistrovani]

Nije bas tako

Nema samo Beograd problem sa losim momcima. Nazalost svi veliki gradovi imaju svoje kriminalne grupe, ali nikada necete cuti od nekog Francuza, Engleza ili Amerikanca apel turistima da ne dolaze u Pariz, London ili Njujork jer im se moze desiti nesto lose. Nas najveci problem je sto sami sebe ne volimo, svi su nam drugi bolji. Nije bas tako Miroslave. Ne slazem se sa tobom. Nije Beograd kriminalna dzungla. Ima sta Beograd da pruzi turistima. Veoma im je interesantan, pa ako je strancima lep nema smisla da im mi govorimo da nista ne valja, da su u Beogradu nebezbedni, da ne treba da dolaze..... jel se slazes?

(nedelja, 04. avg 2013, 09:09) - Мирослав [neregistrovani]

И треба да долазе

Одрастао сам у Београду, то је чудо од града, има свега, нажалост и доста криминалних група... углавном млади момци у групама, делују опасно и застрашујуће, било је тога и раније али сада је видљиво.
Сетимо се напада на странце у последње време, без разлога, то поред ружне слике о граду, значи и одбијање туриста, брзо се то прочује, зна Полиција доста о томе, а који су разлози да се то у старту спречи, наводно не могу да интервенишу док се нешто не деци, онда је касно... пример, био сам у трамвају, улази 4 момка, мрачни до Бога, скоро сви путници су изашли, читај побегли, на првој станици, коме то треба...