Čitaj mi!

Direktni ili satirični marketing

Tekst profesora Milana Kocića u kojem se satirični portal Njuz net navodi kao relevantan izvor prošao je proveru tri recenzenta. Kocić kaže da je namerno ubacio Njuz net kao izvor, kako bi ga najbolji studenti uočili kao marketinški trik. Stručnjaci upozoravaju da je potrebno detaljno proveravati izvore sa interneta, ali i više pažnje posvetiti izboru recenzenata.

Medije i društvene mreže juče je preplavila informacija da je docent kragujevačkog Ekonomskog fakulteta u svom udžbeniku "Direktni marketing" citirao vest sa satiričnog portala Njuz net u kojoj se navodi da je kompanija "Fejsbuk zabranila svojim radnicima da koriste fejsbuk". Dan kasnije, autor Milan Kocić kaže da citat nije greška, već trik koji treba da uoče najbolji studenti.

Trik ili ne, otvorilo se pitanje recenzenata koji kontrolišu sadržaje udžbenika.

Dok su mediji pokušavali da saznaju kako je moguće da se izmišljena vest nađe u fusnoti udžbenika kao relevantan izvor od autora je stiglo objašnjenje.

Milan Kocić kaže da je njegova želja bila da najbolji studenti prepoznaju da Njuz net kao izvor nije relevantan.

"Moja je upravo želja bila da sjajni studenti koji znaju šta je marketinški trik prepoznaju da taj izvor nije akademski, a da oni koji nisu na pravi način shvatili tu moju želju procene šta je to što treba saopštiti na ispitu", rekao je Kocić i istakao da greške nije bilo.

Izgleda da slično misle i tri recenzenta koja su kontrolisala knjigu izdatu na kragujevačkom Ekonomskom fakultetu. Podrška autoru stiže i od fakultetskog rukovodstva i od studenata.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Verica Babić ističe da protekla 24 časa najbolje svedoče o tome šta je politički marketing, a predsednik Studentskog parlamenta Nedeljko Mišić ističe da su studenti Kociću odmah pružili podršku.

"To da nije površan, da je kvalitetan, da pruža maksimalnu pomoć studentima govori i podrška koju je dobio za sat vremena, 600 potpisa studenata koji su mu pružili pomoć. Čim je prošla knjiga te silne recenzije, mora da je dobra", rekao je Mišić.

Na nivou države ne postoji telo koje se posebno bavi kvalitetom udžebnika, pa je sve prepušteno fakultetima, odnosno recenzentima. Da je i za autore i za studente važno da recenzenti nose lupu, umesto hemijske i da nema mesta ležernom stavu, saglasni su oni koji se time bave godinama.

Profesor Hasan Hanić sa Beogradske bankarske akademije kaže da se dešava da autori sami biraju recenzente koji ponekad ni ne pogledaju knjigu koja je u pitanju.

"Nažalost, u praksi na mnogim fakultetima uključujući i određene državne fakultete dešava se da se recenzenti određuju na predlog autora, da ti recenzenti ne pogledaju učilo, da ti recenzenti osim toga nisu kompetentni", kaže Hanić i ističe da se događalo da recenzenti budu asistenti i saradnici sa istog fakulteta.

Osim toga i citiranje sa interneta podleže jasnim standardima, kako bi se suzila mogućnost da se u udžebnicima nađu materijalne greške.

Miloš Bešić sa Fakulteta političkih nauka kaže da postoje jasna uputstva o upotrebi interneta u naučne svrhe.

"U svim tim uputstvima postoji ekplicitno uputstvo kada kosristite u naučne svrhe internet na koji način to treba raditi i na koji način da proverite sadržaje kako bi oni bili relevantni za temu o kojoj govorite", rekao je Bešić.

Da je Njuz net, koga je citirao autor, relevantan, ali samo za satiru i humor potvrdio je i danas - na tom portalu našao se humoristički tekst u kojem autori daju viđenje ove dvodnevne medijske teme.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 12. jul 2013, 10:20) - anonymous [neregistrovani]

Profesor Kocic

je sjajan predavac i covek.Podrska za profesora!

(petak, 12. jul 2013, 08:33) - anonymous [neregistrovani]

Udžbenici

Zar udžbenici služe za "kategorizaciju" studenata? Oni su namenjeni SVIM studentima, ne samo najboljim. Tzv. trik-pitanja se mogu koristiti isključivo na samom ispitu. G. docente, izgleda da su novinari vaši najbolji studenti!

(petak, 12. jul 2013, 08:31) - Vule [neregistrovani]

Cirkus

Hahahahahaha, cirkus država! Pa naravno da im je dobar profesor, verovatno im traži nivo znanja kojeg i sam poseduje.. TRIK?!? Hahahahahahahaa

(petak, 12. jul 2013, 08:16) - Aleksandar [neregistrovani]

Sto rece neko

Sad ispade svi ludi profesor pametan. Na stranu to sto ima (dali zaista ima) podrsku studenata i sta god, ovo je budalastina par ekselans.

(petak, 12. jul 2013, 07:40) - anonymous [neregistrovani]

?

"Милан Коцић каже да је његова жеља била да најбољи студенти препознају да Њуз нет као извор није релевантан."Hahahahaa!Njuz nije nista drugo do kopija holivudskog filma"The Onion",a vi objavljujete(i to na naslovnoj strani)kao relevantnu vest nase akademske zajednice.

(petak, 12. jul 2013, 00:57) - Student elektrotehnike [neregistrovani]

Sramota

Trik za studente. Ne mogu da verujem sta citam, postenije je priznati gresku nego se pravdati na ovaj nacin.

(četvrtak, 11. jul 2013, 23:40) - boka [neregistrovani]

nepravda

Profesor Kocic treba da bude uzor poejdincima koji sebe nazivaju strucnjacima.
Puna podrska profesoru,a onima kojima nije mesto na tom fakultetu bolje na vreme da odu,a ne da prave skandal. Vidi se da osoba koja je plasirala tu vest u javnost nije ni procitaala tu stranicu,a verovatno ni veci deo knjige.

(četvrtak, 11. jul 2013, 23:00) - Spartacus [neregistrovani]

Greska

Sad ispade da su svi uvidjeli gresku i shvatili da je to (kao) trik za studente.

(četvrtak, 11. jul 2013, 22:52) - anonymous [neregistrovani]

ha ha ha

how yes no!?
:)))))))))))))))