Čitaj mi!

Uključiti i zastupnika porodica u istragu

U Komisiju za istinu o ubistvima novinara treba hitno da bude uključen i barem jedan zastupnik porodica žrtava i da se formira četvrta radna grupa istražno-policijskog tima za taj slučaj, predloženo je predsedniku te komisije Veranu Matići u prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću.

Predsedniku Komisije za istinu o ubistvima novinara Veranu Matiću i prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću predat predlog da se u Komisiju hitno bude uključen i barem jedan zastupnik porodica žrtava i da se formira četvrta radna grupa istražno-policijskog tima i za taj slučaj.

Predlog su predali predstavnica porodica žrtava radnika RTS-a poginulih u NATO bombardovanju 1999. godine Žanka Stojanović i Centar za evroatlanske studije iz Beograda (CEAS).

Formiranje ovakve radne grupe obećalo je i Republičko javno tužilaštvo još pre ravno godinu dana, u martu 2012. godine.

Porodice i CEAS su Komisiji i Vladi Srbije predložili da u ime porodica žrtava NATO bombardovanja RTS, članovi komisije budu Miroslav Bojčić i/ili Zoran Janić.

Miroslav Bojčić (1959) je bivši urednik u novinskoj agenciji Beta, koji je godinama istraživao slučaj RTS-a i porodicama kontinuirano pružao neprocenjivu pomoć u utvrđivanju činjenica o pogibji njihovih najmilih.

On je, u vezi tog slučaja, već sarađivao sa Specijalnom tužilaštvom za organizovani kriminal, tako da će uključenjem u Komisiju zapravo samo nastaviti već započet posao.

Zoran Janić (1960) je autor knjige "Tišina u Aberdarevoj", koja je dobila nagradu Nezavisnog udruženja novinara "Dušan Bogavac" za 2006. godinu.

Janić je, takođe, pružao neprocenjivu pomoć porodicama u utvrđivanju činjenica o pogibiji njihovih bližnjih.

Predstavnici porodica i CEAS pozdravljaju odluku Komisije i Vlade da usvoje njihovu inicijativu da i slučaj RTS uvrste u mandat rada Komisije, i nadaju se da će i ovaj njihov predlog biti prihvaćen, te da će o njenom radu u buduće biti direktno informisani.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">