Čitaj mi!

Brojne pretnje uoči "Parade ponosa"

Tri nedelje uoči "Parade ponosa" sve brojnije pretnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom, rekla poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić i pozvala državu da preduzme mere kako bi se osigurala bezbednost učesnika. Organizatori "Parade ponosa" nisu protiv okupljanja ratnih veterana u vreme održavanja parade.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić zabrinuta je zbog činjenice da su tri nedelje uoči najavljene "Parade ponosa" i manifestacija koje su najavljene tim povodom, sve brojnije pretnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom.

Petrušićeva je ukazala da je LGBT grupacija i dalje jedina u Srbiji kojoj se osporava i negira pravo na slobodno okupljanje i pozvala državne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi se osigurala bezbednost učesnika planiranih manifestacija i stvorili svi neophodni uslovi za njihovo mirno sastajanje.

"Otvorenim pretnjama nasiljem stvara se atmosfera straha i podstiče netrpeljivost, mržnja i neprijateljstvo prema LGBT osobama, što je i svojevrsni pokušaj da se stvori alibi za neodržavanje ovogodišnje Parade parade", istakla je Petrušićeva.

Poverenica je ukazala da svi u Srbiji treba da budu zabrinuti zbog količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja nad jednom manjinskom grupom, našim sugrađanima i sugrađankama, "jer koliko sutra to može biti svako od nas".

Poverenica je još jednom bezrezervno podržala sve LGBT osobe i istakla da država i njeni organi vlasti moraju pokazati moć i spremnost da zaštite Ustavom garantovana osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na mirno okupljanje i slobodu govora.

Istovremeno, organizatori "Parade ponosa" negirali su da se protive okupljanju ratnih veterana 6. oktobra, u vreme održavanja parade, i dodali da je jedini cilj takvih glasina da se podigne tenzija.

"Beograd Prajd je manifestacija kojom se promovišu ljudska prava i slobode i čija je ideja ukazivanje na položaj gej zajednice u Srbiji. Polazna tačka našeg angažovanja je činjenica da ljudska prava pripadaju svima i da svi u Srbiji treba da budu ravnopravni, dostojanstveni i da uživaju sva prava koja nam pružaju Ustav i zakoni ove zemlje", navodi se u saopštenju.

U sopštenju se kaže da moraju biti poštovana prava svih društvenih grupa koje se smatraju ugroženim i da nema opravdanja za njihovo kršenje, već da institucije države moraju da učine što je u njihovoj moći da dokažu da zaista brinu o svojim građanima.

Organizatori navode da država mora da prihvati da njeni građani imaju probleme i da imaju pravo da se bore za bolji život.

Gej lezbejski info centar (GLIC) podržao je juče skup koji su ratni veterani zakazali za 6. oktobar u Beogradu, kada bi trebalo da se održi i "Parada ponosa" ali je izrazio iznenađenje zbog "kratkovidosti organizatora 'Parade ponosa' koji ne žele da pokažu ni minimum solidarnosti sa drugim ugroženim društvenim grupama".

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 15. sep 2012, 13:15) - Tolerancija est magistra vitae! [neregistrovani]

Marko,

glupo ti je pitanje! Postavlja se onda pitanje, zasto protestuju Srbi na severu KiM, zasto protestvuju radnici? Zasto protestuje Amfilohije u CG? Protest homoseksualaca ne mora da bude kao protest nacionalista i sovinista pa da razbijaju i pale sve oko sebe podrzavajuci neke ljude koji su promovisali zlo i mrznju i ratove! Kako nisu ugrozena prava homoseksualcima? Pa smiju li reci da su homoseksualci, a da ih se poprijeko ne pogleda, da ih se ne napadne fizicki, da ne dobiju otkaz sa posla ili da dobiju posao? Sta oni to rade sto vas provocira? Objasnite? Homoseksualizam nije drustvena pojava kao nacionalizam i sovinizam! Homoseksualizam nije "prelazna bolest"! Svatite to jednom!

(subota, 15. sep 2012, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

Zbog čega je Parada potrebna?

To se pitaju mnogi. Evo mog mišljenja. Da li se protivnici Prajda pitaju, da li LGBT lica imaju ozbiljnih strahova i problema da se bore za svoja građanska prava, kad smatraju da su im ugrožena, kao što se bore svi drugi ljudi? Naravno da to ne smeju da rade, upravo zbog ogromne mržnje, koju mnogi ispoljavaju prema tim osobama. Šta protivnici Prajda misle, kako da transseksualni pacijenti izađu da protestuju, zato što RFZO ne plaća operacije promene pola, uprkos činjenici što su u Budžetu 2012. godine opredeljena sredstva za osam takvih operacija, a Fond još nije dao ni dinara ni za jednu operaciju? A pacijenti čekaju godinama. Smeju li transseksualni ljudi kojima je ta operacija neophodna da počnu bilo kakvu društvenu borbu za svoja prava, ili u ovom društvu prepunom mržnje i prezira, moraju da strahuju od fizičkog nasilja ukoliko bi tim povodom izašli na protest?
Koji god problem da je u pitanju, LGBT lica ne smeju da ukažu na specifične ozbiljne probleme sa kojima se suočavaju, već se od njih očekuje da tumaraju kroz društvo, što nevidljiviji i utopljeni u masu. Upravo to je problem, što na taj način oni ne mogu nikako da pokrenu rešavanje ozbiljnih problema sa kojima se suočavaju. Zbog toga je neophodno da iskažu svoju specifičnost, jer je to preduslov iskazivanja protesta zbog nasilja, specifičnih problema i diskriminacije u raznim izuzetno bitnim situacijama npr posao, sa kojom se suočavaju.

(petak, 14. sep 2012, 17:46) - Marko [neregistrovani]

Crkva ima jasan stav

To nije prada vec ptrotest ili miting. Neka kazu koja su to prava ugrozena... Niko nije duzan da gleda kako je ko orijentisan.