Čitaj mi!

Srbiji neće biti ukinut bezvizni režim

Izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević izjavio da veruje da Srbiji neće biti ukinut bezvizni režim koji ima sa članicama EU i dodao da trend onih koji traže politički azil u Uniji opada.

Srbiji neće biti ukinut bezvizni režim koji ima sa članicama Evropske unije, rekao izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević i dodao da trend onih koji traže politički azil u Uniji opada.

Gostujući u Dnevniku RTS, Petronijević je dodao da se Srbija i dalje nalazi na visokom petom mestu po broju traženja političkih azila.

Prema njegovom mišljenju, Srbiji nije mesto u kategoriji zemalja, poput Rusije, Avganistana, Iraka i Somalije, iz kojih odlazi veliki broj azilanata, ali od onog momenta kada su vize ukinute živimo sa činjenicom da svakog trenutka možemo izgubiti bezvizni režim.

"Broj onih koji su tražili azil u zemljama EU iz Srbije se 2011. godine smanjio u odnosu na 2010. godinu... Verujem da do ukidanja bezviznog režima neće doći i to je nešto što je naša zemlja uspela da ostvari u procesu evropskih integracija", rekao je Petronijević.

U novembru, kako je dodao, Evropski parlament treba da usvoju regulativu koja će omogućiti zemljama članicama EU da zahtevaju određenoj zemlji suspenziju bezviznog režima.

On je dodao da će u Srbiji uvek postojati konstantna opasnost od ukidanja bezviznog režima.

Kako je objasnio, debata o toj regulativi u Uniji otvorena je kada je uočeno da veliki broj azilanata dolazi iz severne Afrike i traži utočiste i prebivalište u zemljama u EU.

"Ovde je reč da se u potpunosti revidira način upravljanja šengenskim prostorom.. Neke zemlje članice žele više ovlašćenja i diskrecije da u slučaju većeg priliva migranata urede unutrašnje kontrole između zemalja članica", dodao je Petronijević.

Prema njegovim rečima, do suspenzije može doći ukoliko postoji naglo povećanje više od 50 odsto onih koji traži zahteve za azil, ako postoji više od 50 odsto onih koji jesu prekoračili dozvoljeni boravak u zemljama EU ili isto toliko procenata zahteva za povratak, odnosno readmisiju.

broj komentara 0 pošalji komentar