Nova metoda operacije srca

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje nedavno je prvi put u zemlji urađena endoskopska operacija mitralnog zaliska srca. Reč je o urođenoj srčanoj mani koja je poslednjih decenija u porastu. Novina u ovom zahvatu je što se zalistak ne menja već popravlja.

Prošle godine Zdravku Maraviću se toliko pogoršalo zdravstveno stanje da nije mogao da hoda i jedva je disao.

Odmah je operisan, jer mu je dijagnostikovana upala mitralnog zaliska srca. Rekonstrunisan mu je zalistak, koji je bio zahvaćen bakterijskom infekcijom. Sada, posle mesec i po dana, Zoran se dobro oseća.

Prolaps mitralnog zaliska srca manifestuje se slabošću srca, i vremenom napreduje. Najčešće se otkriva u ranoj fazi.

Doktor Ivan Stojanović iz Instituta za kadiovaskularne bolesti Dedinje kaže da se nova metoda izvodi po principima endoskopske hirurgije, odnosno da se pomoću specijalnih instrumenata pristupa sa malim rezom.

Najveća novina je što se pomoću ovakvog načina operisanja zalistak ne menja već se popravlja. Mitralni prsten jedino je strano telo koje se pacijentu ugrađuje.

Prednosti ove vrste lečenja jeste da se značajno ubrzava oporavak posle operacije, kaže doktorka Dragana Dinić. 

"Ujedno se omogućava pacijentu da ne mora doživotno da uzima lekove koji produžavaju vreme zgrušavanja krvi, koji izazivaju šlog, infarkt srca", kaže Dinićeva.

Na taj način izbegava se otvaranje grudne kosti čime se ubrzava oporavak, smanjuje bol i mogućnost infekcije rane. Procenat uspešnosti te intervencije premašuje 95 odsto.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 11. jun 2013, 05:54) - anonymous [neregistrovani]

cestitka

Ja sam taj prvi pacijent Dr Stojanovica ,operisan 21.12.2011.I sada nakon 18 meseci od operacije,srce radi bez poremecaja..Doktoru Ivanu Stojanovicu i celoj ekipi koja je radila ovu prvu operaciju na isnstitutu Dedinje,ovim putem ogromno HVALA sto su me vratili ponovo u normalan zivot.
Zdravko Maravic

(petak, 04. maj 2012, 00:18) - Bogdanović Biljana BiH [neregistrovani]

Pozdrav

Bravo za doktora Stojanoviča!!!!!Jos je jednom pokazao da je NAJJJJBOLJI...Bila sam jedna od najmlađih pacijenata te godine,sve se dobro zavrsilo.Biljana